Štiri vrste Gibbonov na robu izumrtja

Giboni so skupina opic, ki pripadajo družini Hylobatidae in vključujejo štiri rodove z 18 vrstami. Giboni se pojavljajo na azijskem kontinentu, kjer se njihov obseg širi po delih južne in jugovzhodne Azije. Človekove dejavnosti trenutno ogrožajo preživetje več vrst gibonov. V nadaljevanju so navedene štiri najbolj ogrožene ali kritično ogrožene gibonske vrste.

4. Črni greben

Štiri podvrste Nomascus concolor najdemo v delih jugovzhodne Azije, kjer so geografsko izolirane. Obseg vrste vključuje Kitajsko, Vietnam in Laos, pri čemer je porazdelitev vrste v naravi diskontinuirana. Te živali živijo v majhnih skupinah v zimzelenih in listavcih, kjer vodijo drevesni način življenja. Nadmorska višina vrste se giblje med 2100 in 2400 m nadmorske višine. Ker je krčenje gozdov razširjeno v jugovzhodni Aziji, je življenjski prostor črnega grebena trenutno omejen na majhne površine gozdov. Giboni so tudi zelo dovzetni za krivolovske dejavnosti. Tako je IUCN označil kot „kritično ogrožen“ in ima v naravi samo približno 1300 do 2000 posameznikov.

3. Hainan Gibbon

Nomascus hainanus najdemo le na kitajskem otoku Hainan, kjer ga obravnavamo kot krovno vrsto, katere stanje ohranjenosti določa stanje stabilnosti celotnega ekosistema. Vrsta naseljuje širokolistne in semidecidne monsunske gozdove na otoku. Trenutno se vrsta bori za preživetje. Čeprav je zgodovinsko območje gibanja Hainan gibbon vključevalo skoraj polovico Kitajske, je območje zdaj zelo omejeno le na majhne dele otoka Hainan. V najbolj zabeleženem številu v nacionalnem naravnem rezervatu Bawangling na otoku je bilo zabeleženih le 22 gibonov. Prokletstvo, sečnja, nezakoniti nasadi papirne kaše itd. So odgovorni za žalostno stanje teh gibonov. Tradicionalna kitajska zdravila spodbujajo uporabo gibbon kosti.

2. Gibbon vzhodne črne krošnje

Nomascus leucogenys je kritično ogrožena vrsta, ki se pojavlja v jugovzhodni Aziji. Čeprav je bila njegova zgodovinska razsežnost zelo razširjena, se trenutno pojavlja le v severnih delih Laosa in Vietnama. V svojem območju živi vrsta v primarnih zimzelenih gozdovih na višinah od 660 do 5, 410 ft. Vrsta je trpela zaradi množičnega krčenja gozdov v svojem območju. Velik del primarnih gozdov je bil spremenjen v kmetijska zemljišča, preostali deli pa so bili uporabljeni za pridobivanje lesa in lesa. Lov na gibon za prehrano in pripravo tradicionalne medicine je še en pomemben vzrok za upadanje vrste in domnevno izumrtje te vrste s Kitajske.

1. Gibbon severno belega obraza

Nomascus nasutus živi v severnih delih Vietnama in jugovzhodne Kitajske. Čeprav je bila vrsta izginila v divjini zaradi odsotnosti kakršnih koli opazovanj med šestdesetimi in 2000-im letom, je potrdilo odkritje majhnega prebivalstva leta 2002 v Vietnamu in kasneje odkritje na Kitajskem vzbudilo upanje, da bo vrsta še vedno trajala. nekaj let več. Trenutno je populacija vrste ocenjena na manj kot 50 posameznikov. Gibbon vzhodnega črnega grebena je prav tako izpostavljen grožnjam, podobnim zgoraj omenjenim gibbonskim vrstam.

Priporočena

Ali so Volkodlaki pravi?
2019
10 živali, ki so verjetno rastlinojedi
2019
Blue and John Crow Mountains - Zgodovinska zatočišče za sužnje na Jamajki
2019