Mandarinska raca Dejstva: živali v Aziji

Fizični opis

Mandarinske race ( Aix galericulata ) so znane po prelepem, barvitem videzu moških. Moška raca krasi dramatičen prikaz barv, vključno z barvo svojega ikonskega rdečega kljuna, njegov večkraki greben s prekrivajočimi se odtenki črne, zelene, modre in bakrene barve ter celoten zlati videz, s svetlimi, zlato-oranžnimi peresi, ki visijo pod vratu kot grivo. Bela podloga v obliki polmeseca obdaja oči in se razteza na straneh vratu. Perje v spodnjem delu dojke in trebuhu so belkaste barve, perje na hrbtni strani pa olivno-rjave barve. Med zadnjico raca se med sedenjem raztegnejo dva zlato-oranžna krila. Ti delujejo kot jadra, ko ptica plava ali plava v vodi. Ženske race mandarine so v nasprotju z moškimi sorazmerno preproste in veliko manj dramatične. Njihovo telo je v veliki meri prekrito s peresi barve in sive barve. Glava je tudi siva, s sivim kljunom in grebenom ter ozkim belim očesnim obročem, ki se razteza okrog oči do zadnjega dela vratu. Velikost mandarinskih rac se giblje med 8, 3 in 9, 7 palca (21, 0-24, 5 centimetrov). Povprečna teža samcev je 0, 63 kilograma, pri samicah pa okoli 1, 5 kilograma (1, 08 kg).

Diet

Prehrana mandarinskih rac se spreminja glede na letni čas. Poleti se patke hranijo z majhno, vodno favno, kot so žabe, črvi za rosenje, drobne ribe in včasih celo majhne kače. V jesenskih in zimskih sezonah so race predvsem odvisne od prehrane na rastlinski osnovi, hranijo se z želodom in zrni. Spomladi imajo mešano prehrano, ki jo sestavljajo rastlinski in živalski viri hrane, vključno s semeni, žuželkami in polži. Med iskanjem se mandarinske race spuščajo v vodo ali hodijo po kopnem.

Habitat in območje

Mandarinske race so izvirale iz Kitajske, jugovzhodne Rusije, Koreje in Japonske. Na priljubljeno povpraševanje po njihovi lepoti so jih izvozili v številne države po svetu. Trenutno se njihove največje populacije pojavljajo na Japonskem in v Veliki Britaniji. Pobeg iz ujetništva je privedel do rasti divjih populacij mandarinskih rac, kot so bile uvedene vrste v mnogih regijah, vključno z Britanijo, Irsko, Nemčijo in severno Kalifornijo v ZDA. Mandarinske race raje prebivajo v vodnih telesih, ki obdajajo gosto, grmovje, gozdnato zemljišče. Tako jih najdemo v ribnikih, jezerih, rekah, močvirjih in močvirjih z obilico rastočih rastlin. Čeprav se te race v glavnem nahajajo v sladki vodi, jih je mogoče opaziti tudi v obalnih lagunah in estuarijih, zlasti v zimski sezoni. Velik obseg izvoza, lov in degradacija habitatov mandarinskih rakov je privedel do znatnega zmanjšanja števila teh vrst v njihovih naravnih habitatih. Danes v svojih ruskih in kitajskih domovinah preživi le okoli 1000 parov teh čudovitih bitij. Najpomembnejši naravni plenilci teh rac so divji psi, kune in evrazijske sove.

Vedenje

Mandarinske race se običajno hranijo v zori in mraku. Večino preostalega dne preživijo na vrhu dreves v bližini vodnih teles. Njihova krila so velika v primerjavi z velikostjo telesa in zato lahko v času nevarnosti hitro vzletijo iz vode. Moški pripravljajo žvižgajoče zvoke ali grunts, medtem ko samice proizvajajo mehkejše vokalne tone. Moški dvignejo greben kot prikaz dvorišča ali v času motenj, vendar to vedenje ne kažejo samice.

Razmnoževanje

Mandarinske race se običajno pasajo v spomladanski sezoni. Ta bitja postanejo spolno zrela pri starosti približno enega leta. Obdobje dvorjenja teh rac je polno dramatičnih prikazov in agresivnega vedenja. Moški se bojujejo z drugimi moškimi v prizadevanjih za zmago nad žensko raco. Piščali, lajali, šepetali in pihali, da bi pritegnili pozornost nasprotnega spola. Parjenje poteka v vodi, in če oba partnerja preživita, se bosta verjetno spet parila v naslednji sezoni. Mesto gnezdenja izbere samica in se običajno nahaja znotraj drevesne votline blizu vira vode. To gnezdo bi ženska lahko ponovno uporabila v celotnem obdobju svojega življenja. Ženska običajno položi med 8 in 10 jajc, ki trajajo približno 6 do 7 dni. Jajca se ne inkubirajo, dokler niso položena vsa jajca, kar zagotavlja sinhroni čas valjenja za vsa jajca. Po 30 dneh se pojavijo mladiči in kmalu zatem postanejo pripravljeni, da s svojimi ostrimi kremplji pridejo iz vdolbine svojega gnezda. Ko je pripravljena, jih mati raca pozove na tla in v odgovor skoči iz drevesa, da doseže tla. Moška mandarinska raca ohranja družbo ženske v času gnezdenja, do približno dva tedna po izvalitvi jajčec. Čeprav so otroci Mandarin dobro zaščiteni s strani staršev, le redki uspejo preživeti do odraslosti.

Priporočena

Kakšna je valuta Gane?
2019
Svetovni voditelji pri proizvodnji zelja
2019
Kje živijo Jaguari?
2019