Rhesus Monkey Facts: Živali iz Azije

Fizični opis

Rhesus opica (ali rezus makak) je primat, ki je zelo podoben človeku. Je zelo svetel in fleksibilen, ima štiri okončine in se ponavadi premika z vsemi. Rhesus ima golo rožnat obraz, rjave in sive lase. Njen rep znaša od 8, 1 do 9 palcev. Moški so nekoliko večji od samic in v povprečju tehta 17 kilogramov z dolžino 21 palcev, ženska pa tehta 12 kilogramov z dolžino 19 palcev. So dnevne, kar pomeni, da so najbolj aktivne podnevi. Oba sta hitra pajka in usposobljena plezalca. Izkušeni plavalci bodo pogosto potovali v vodi do pol milje naenkrat, selili se bodo iz enega območja v drugega in iskali boljšo hrano in zavetje.

Diet

Rhesus opice so večinoma rastlinojede, ki se hranijo predvsem z rastlinami, semeni, koreninami, sadjem, zelišči in žitnimi zrni. Včasih pa bodo jedli tudi male žuželke in majhne nevretenčarje, zlasti termite, kobilice, mravlje in hrošče. Ko pa živijo v bližini človeškega okolja, se včasih hranijo tudi s pridelki in živilskimi odpadki. Običajno se podnevi sami prehranjujejo in so znani po svojem prehranjevanju in obnašanju.

Habitat in območje

Native v Aziji, Rhesus opice lahko najdemo v številnih azijskih državah danes, vključno z Indijo, Pakistanom, Bangladešem, Nepalom, Burmo, Vietnamom in Kitajsko. Lahko se prilagajajo in uspevajo v številnih različnih habitatih in podnebjih, čeprav imajo raje odprta in polsušna okolja, kot so travišča in gozdovi. Najdete jih lahko tudi v gorskih območjih z visokimi nadmorskimi višinami in hladnimi vremenskimi razmerami in lahko celo uspevajo v človeških okoljih, kot so okoli templjev! Zaradi njihove prilagodljivosti in prilagodljivosti danes v svetu uspevajo in jih IUCN razvrsti kot vrsto "najmanjše skrbi".

Vedenje

Rhesus opice, za razliko od mnogih drugih primatov, so dejansko udobne tako v kopenskem kot v drevesnem okolju in ne želijo se potopiti v vodo. So družbene živali, ki se vedno premikajo in delajo stvari znotraj velike skupine. V vsaki skupini je za oba spola stroga hierarhija, zato so v skladu s tem določeni njihovi položaji v vsaki skupini. Opredelitve moških opic v okviru hierarhije so običajno določene glede na njihov položaj matere pred njimi, mlajše ženske pa so običajno najbolj prevladujoče v določeni skupini, verjetno zato, ker so bolj plodne kot starejše ženske. Med seboj komunicirajo z uporabo govornih signalov, obraznih izrazov in telesnih kretenj ter vokalnih signalov. Rhesus opice so zelo agresivne, zlasti za tuje ljudi iz drugih skupin in tistih, ki niso njihovi sorodniki.

Razmnoževanje

Čeprav obstaja sezona gnezdenja za opice Rhesus, se bodo vse leto vključile v spolne aktivnosti. Njihovo gnezditveno obdobje se začne oktobra in traja do decembra. Ženske opice imajo raje prevladujoče in močne samce, saj so to tisti, ki lahko najbolje zaščitijo njih in njihove mlade. Tako moški kot ženske se običajno parijo z več partnerji med vsakim obdobjem gnezdenja, ki lahko traja do 11 dni. Nosečnost traja približno 164 dni, ženske pa se ponavadi ponovno rodijo v intervalih vsakih 12 do 24 mesecev. Starševsko skrb daje predvsem mati, čeprav bodo očetje zagotovo zaščitili svoje otroke pred nevarnostjo.

Priporočena

Kritično ogroženi sesalci Argentine
2019
Kaj je renij in kakšne so njegove uporabe?
2019
Kaj je kapital v arhitekturi?
2019