Pocket Gopher Facts: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Žepni gopher je brnenje, rep, glodalec, z majhnimi ušesi in očmi. Barva krzna se lahko spreminja od kakršnegakoli odtenka od bledo rjave do skoraj snežno bele. Žepni goperi imajo dolge ukrivljene kremplje na sorazmerno velikih prednjih udih in ostre ukrivljene sekance. Ustnice žepnega gopherja blizu svojih štrlečih sprednjih sekalcev. Njihova velikost za odrasle se giblje od 5 do 14 palcev in običajno dosežejo težo okoli 2 funtov na vrhuncu fizičnega zorenja. "Žepni" del imena izhaja iz njegovih dveh krznenih žepov na licih z odprtinami na obeh straneh ust. Po podatkih univerze v Nebraski v ZDA živi 13 pasem žepnih gopherjev.

Diet

Žepni gopher jedo samo rastlinojede, vključno s koreninami, čebulicami, korenikastimi travami, grmičevjem, mesnatimi deli rastlin, listov in rastlinskih stebel. V zasneženih okoljih z omejenim zelenjem bodo celo grizli lubje. Živa vegetacija, ki jo jemlje, zagotavlja zadostno količino vlage, zato žepni gopersi ne potrebujejo drugih vodnih virov. Rezalni zobje žepnega gopherja nikoli ne prenehajo rasti, da bi obnovili tiste, ki se zlomijo pri žvečenju. Imajo sploščene molare in premolare za mletje trde vegetacije. Žepni gophersji se izkopavajo, da bi se hranili s koreninami, ali pa se pojavijo, da se hranijo na površinski vegetaciji. Lahko tudi potegne rastline s koreninami od spodaj navzdol v svoje brloge, da jih pojejo znotraj, medtem ko ostanejo skrite od nadzemeljskih plenilcev.

Habitat in območje

Idealen življenjski prostor žepnega gopherja je rahla, peščena zemlja in veliko užitnih rastlinskih pokrovov, kot so travniki in poljščine. Lahko živijo tudi v nizkih obalnih regijah, kamnitih habitatih in v svetlem tleh, ki so živahna z zelišči. Po podatkih ameriške službe za ribe in divje živali so v ZDA najbolj razširjeni žepni gopersi v zvezni državi Washington, zahodni Oregon in severni Kaliforniji. V ZDA je mazamska podvrsta najbolj ogrožena zaradi izgube naravnega habitata zaradi urbanizacije. Leta 2012 je poročilo Centra za biološko raznovrstnost pokazalo, da je ostalo le 757 pripadnikov Mazdine podvrste.

Vedenje

Pocket gopher živi v brlogih, ki lahko pokrivajo od 200 do 2.000 kvadratnih čevljev skupaj, in so v premeru od 2, 5 do 3, 5 palca po podatkih University of California. Burrows, kjer žep gopher potuje vire so običajno tuneled na globini od 6 do 12 palcev pod zemljo, medtem ko je njihova trgovinah živil so približno 6 metrov globoko. Pocket gophers tesnijo odprtine svojih brlog z zemeljskimi čepi, ki jih potisnejo ven, da se pojavijo na površini. Žepni gopher je lahko aktiven v katerem koli času in v vseh urah dneva. Živijo sami v svojih brlogih, razen v primerih, ko samice skrbijo za svoje mlade. Uporabljajo svoj vonj za iskanje hrane, ženska pa ima 3 pare bradavic, da nahrani otroke.

Razmnoževanje

Žepni gopher je samoten glodalec, ki se pri parjenju na splošno pogosto povezuje z drugim članom njihove vrste. Pocket gophers se redi od februarja do aprila, mladi pa so rojeni pod zemljo v gnezdilnicah. Ocenjuje se, da traja obdobje brejosti približno en mesec ali več, ugotavlja študija Univerze v Kansasu. Ženska žepnina rodi 4 mlade v vsakem povprečnem leglu. Mladi so brez dlake, rožnati in nagubani ob rojstvu, oči in ušesa so zaprti. Potem sesajo svoje matere, dokler niso odstavljene. Ko se oči odprejo, se odstavijo in po nekaj tednih se razidejo od materinega gnezda, da začnejo hraniti same. Pocket gophers doseže spolno zrelost po približno enem letu.

Priporočena

Države z največjo pojavnostjo raka jajčnikov na svetu
2019
Najmanj koruptivne države na svetu
2019
Najsevernejše točke severnih držav na svetu
2019