Caribou Facts: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Caribou, skupno ime Rangifer tarandus, je divja vrsta jelenjadi. Spadajo v veliko skupino kopitarjev kopitarjev v redu artiodactyls, ki vključuje tudi prašiče, povodne konje, kamele, žirafe, antilepe, lame in številne druge kopenske, kopaste živali. Nekatere opredelitve vključujejo tudi nekatere morske sesalce v tej skupini, in sicer kitov. Karibuji so rjavkasti z belim vratom, križem in nogami, pogosto pa imajo kratek rob. Običajno se merijo okoli 1, 2-2, 2 metra v dolžino in stojijo 1, 2-1, 5 metra v rami. Pogosto tehtajo od 318 do 600 kilogramov. Njihovi plašči so poleti debeli, kratki in rjavo obarvani, sezonsko pa se ob hladnejših zimskih razmerah obarvajo. V večjem delu Aljaske so te živali manjše kot v drugih delih sveta. Glede na to, se vsi Karibu med spoloma zelo razlikujejo po barvi in ​​velikosti, pri čemer so moški (biki) značilno večji od samic (krav). Poleg tega so rogovje odraslih bikov veliko, medtem ko so odrasle krave kratke in običajno bolj nepravilne in vitke.

Diet

Tako kot večina selitvenih čred, se morajo Caribou še naprej premikati, da bi našli ustrezno hrano, včasih pa morajo celo pokrivati ​​zelo velike razdalje naenkrat. Te živali v zimskem času jedo večinoma lišajev, ko postanejo »zelene« prehrane živih rastlin, listov vrbe in brezice, trave in šašk redke. Ko prebivate na bogatem terenu, lahko odrasli karibu dnevno jede 5 kilogramov hrane. To so živali, ki so dobro prilagojene življenju v tundri. Imajo krzno in kožo tako debelo, da med migracijo omogočajo prečkanje izjemno ledenih rek.

Habitat in območje

Ta arktična bitja se najpogosteje mislijo kot severnoameriška, lahko pa jo najdemo tudi na Finskem, Norveškem in Grenlandiji. V Evropi se karibu imenuje »severni jeleni«, vendar se vsi karibuji in severni jeleni po vsem svetu obravnavajo kot del iste vrste. Danes se ocenjuje, da okoli sveta živi okoli 950.000 karibov, od katerih se mnogi soočajo z več grožnjami, zlasti zaradi podnebnih sprememb, ki vplivajo na arktične in subarktične regije bolj kot katero koli območje na Zemlji. Te živali ogrožajo tudi gostota prebivalstva, plenjenje volkov in grizlijev ter izbruhi bolezni. Kljub temu je trenutno stanje ohranjenosti Caribousa "najmanj zaskrbljujoče" v smislu grožnje izumrtja. Čeprav se velikost črede zmanjšuje v številnih njihovih naravnih habitatih, se uvajajo v vedno več krajev, ki jih še nikoli niso videli v divjini.

Vedenje

Robovi karibu rastejo bolj naprej kot navzgor in navzven, karibi pa jih uporabljajo za kopanje v snegu v zimskih mesecih. Imajo velika kopita, ki jih pogosto uporabljajo kot orodje za kopanje v zamrznjeno tundro, zlasti v ostrih severnih delih. Njena kopita morajo biti precej velika, dovolj velika, da podpirajo velike živali na snegu in služijo kot vesla, ki jih lahko učinkovito premikajo skozi ledene vode. Njena kopita uporabljajo kot merice za kopanje po snegu, ko iščejo hrano. Za te živali so zelo koristni ostri robovi kopit, saj jim omogočajo, da se kopajo v trdi led in globoko zamrznjene površine tundrskih tal.

Razmnoževanje

Čas parjenja za karibu se pojavi jeseni in v času telja v pomladnem času. Natančneje, moški se borijo za dostop do žensk. Pravzaprav so najbolj prevladujoči sposobni zbrati kar 15-20 samic, s katerimi se lahko parijo. Moški v tem času preneha jesti in izgubi veliko telesnih rezerv. Samice so pripravljene roditi v maju ali juniju in običajno rodijo eno tele. Poleg tega so karibu edine vrste jelenov, v katerih tako samci kot samice rastejo rogovje. Vsako leto oddajajo rogovje in naslednje leto zrastejo nove.

Priporočena

Kakšen tip vlade ima Barbados?
2019
Najbolj uspešne države na Red Bull Air Race
2019
Države z najvišjo stopnjo vegetarijanstva
2019