Wolverine Facts: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Wolverine je največji prizemni član družine Mustelid, ki vključuje tudi lasice, jazbece, vidre, dihurje in kune. Ima široko glavo, majhne oči in kratka zaobljena ušesa. Njegovo telo je prekrito z oljno, temno rjavo krzno, zaradi česar je odporna na zmrzal. Pogosto ima tudi svetlejšo obrazno masko in trak, ki teče po obeh straneh telesa. Običajno tehtajo manj kot 35 funtov, čeprav so močvirci močno zgrajeni, imajo močne kratke noge s širokimi nogami, ki so idealne za potovanje po snegu. Wolverines imajo tudi posebne zgornje molarje v hrbtih svojih ust, ki se zavrtijo za 90 stopinj, kar jim omogoča, da odtrgajo meso iz plena ali mrhovin, ki je bila zamrznjena.

Diet

Wolverine so vsejedi, ki imajo raje meso, in so spretni in vsestranski tako kot plenilci in lovilci. V glavnem prežvekujejo majhne in srednje velike sesalce, kot so dikobrani, veverice, bobri, svizci, zajci, voluharji, miši, rovke in leminzi, prav tako pa lahko napadajo odrasle jelene, karibuje, lose, ovce in loske, so večkrat večji od njih samih. Ponavadi si prizadevajo za živi plen, ki ga je najlažje pridobiti, kot so živali, ki so bile ujete, nerazviti mladi sesalci in živali, ki so jih obremenjeni težki sneg. Poleg njihovih najpogostejših ubijanj se njihova nepca včasih zadovoljijo z dodatki kokoši, jajc, gomoljev in korenin, oreškov in semen, sadja in jagodičevja ter drugih oblik rastlinskih snovi.

Habitat in območje

Wolverines je mogoče najti le sredi borealnih gozdov, tajge in tundre po celotni subarktični širini Evrazije in Novega sveta. Tisti, ki živijo v Spodnjih 48 sosednjih državah, običajno živijo na najbolj razgibanih in oddaljenih območjih in večino časa porabijo na visokih višinah, včasih nad gozdno mejo. Še severno do Aljaske in Kanade lahko najdemo vire, ki se nahajajo v številnih višinah in subarktičnih habitatih, vključno z borealnimi gozdovi, tundro in zahodnimi gorami. Zaradi pretiranega ujetja in razdrobljenosti habitatov se je njihovo območje opazno zmanjšalo in njihove populacije so od 19. stoletja doživele stalen upad. Kljub temu je Mednarodna zveza za ohranjanje narave njihove vrste navedla, da imajo ohranjeno stanje "najmanj skrbi", da bi postali ogroženi ali izumrli.

Vedenje

Wolverines so običajno zelo samotne in teritorialne živali in zato potrebujejo veliko prostora za pohajkovanje. Posamezne volčice lahko potujejo do 15 milj (24 kilometrov) v enem dnevu v iskanju virov hrane. Zato branijo velika ozemlja, ki izključujejo spol, ki jih označujejo z urinom. Vendar pa imajo tudi socialno stran, čeprav ne v obsegu oblikovanja velikih skupnosti. Moška in ženska ozemlja se ponavadi prekrivajo, parjenje parov in njihova legla imajo zelo močne družinske vezi. Pravzaprav bodo starši ohranili močne vezi s svojimi kompleti tudi po tem, ko bodo dosegli odraslost. Zaradi toplote, ki jo zagotavlja njihovo zelo gosto krzno, in velikih tac, podobnih krpljam, ki jim omogočajo učinkovito pokritje snega in zamrznjenega terena, ne prezimujejo in ostanejo zelo aktivne v zimskih mesecih.

Razmnoževanje

Prevladujoči moški bodo oblikovali vseživljenjske paritvene odnose z dvema ali tremi partnerkami, ki jih bodo vzdrževali v času vzreje, medtem ko drugim moškim popolnoma manjka svojega partnerja. Sezona parjenja se ponavadi odvija skozi poletje, čeprav se zarodek ne razvije do začetka zime zaradi mehanizma "zapoznele" implantacije zarodka v maternico v procesu, znanem kot "embrionalna diapause". Po obdobju brejosti od 30 do 50 dni bodo impregnirane ženske rozine na začetku pomladi rodile leglo dveh ali treh kompletov, ki zagotavljajo varnost in zaščito pred hladnim vremenom. Kompleti so rojeni čisto beli in z zaprtimi očmi. Po rojstvu se hitro razvijajo in se v prvem letu dosežejo zrele velikosti.

Priporočena

Kakšna je valuta Gane?
2019
Svetovni voditelji pri proizvodnji zelja
2019
Kje živijo Jaguari?
2019