Wallaby Facts: Živali Oceanije

Fizični opis

Wallabies so pokončni, mošji sesalci, ki jih najdemo večinoma v Avstraliji in na Novi Gvineji. Razvrščeni so kot del družine kengurujev (Macropodidae), skupaj s pademeloni, quokkami, kenguruji in drevesnimi kenguruji. Marsupialne samice so živali, ki imajo v središču svoje vrečke, v katerih vzgajajo svoje mlade, ki so sicer znane kot joeys, za nekaj mesecev po tem, kar bi pomenilo prezgodnje rojstvo v placentnih sesalcih (Eutherians). Wallabies so majhni do srednje veliki sesalci, opremljeni z močnimi zadnjimi nogami in enako močnim repom. Slednji se uporablja za zaščito in ravnovesje, ta rep pa lahko naraste do enake dolžine kot preostala telesa. Wallabies so znani po svoji zmožnosti, da se zelo hitro odbijajo, pa tudi s skokom na impresivne višine, da bi se zaščitili pred plenilci, kar je podvig, ki ga lahko v veliki meri dosežejo z mišičnimi zadnjimi nogami.

Diet

Wallabies se hrani predvsem z zelenjavo, travo in drugo rastlinsko hrano, kot so sadje, listje in korenine grmičevja, ki se nahajajo v njihovih naravnih habitatih. Prilagoditve, ki jim omogočajo preživetje kot rastlinojede živali, vključujejo svoje podolgovate obraze in strukturo čeljusti, pa tudi njihove velike ploske zobe, ki so namenjeni predvsem za žvečenje na močni vegetaciji. V odsotnosti lukenj za svežo vodo lahko Wallabies pijejo morsko vodo, kar lahko stori le malo drugih živali. V podnebjih in okoljih, kjer voda ni na voljo, lahko ti marsupialni sesalci dobijo dovolj tekočine iz sočnih rastlin in zelenjave, ki jih jedo. Tisti v ujetništvu se običajno hranijo s sadjem in zelenjavo, ki se običajno nahaja v vrtovih in na kmetijah, kot so jabolka, sladki krompir, korenje in seno.

Habitat in območje

Wallabies so avtohtoni na avstralskem kontinentu, pa tudi na oddaljenih, močno gozdnatih in polsušnih območjih Nove Gvineje. Uvedene populacije so pogosto opazili v državah, kot so Irska, Havaji, Nova Zelandija in Škotska, zlasti v zgornjih regijah in na oddaljenih otokih. Trenutno je več podvrst Wallabiesov razvrščenih med "ranljive" ali "ogrožene" s strani Mednarodne zveze za ohranjanje naravne rdeče liste ogroženih vrst. Štirje so že postali "izumrli" zaradi uničenja njihovih naravnih habitatov, onesnaženja in neodgovorne urbanizacije, ki je te torbalce pripeljala v ceste, avtoceste in bližje brlogom svojih plenilcev, saj so jih prisilili v bližino divjine. pse, divje mačke in lisice, ki jih lovijo.

Vedenje

Wallabies raje krmijo za hrano in živijo sami, in se težko štejejo za družabne. Edina izjema pri tej splošnosti je vidna pri ženskah vrste Vallaby, ko jim je od rojstva do rojstva v prvih nekaj mesecih življenja naloženo in vzgajalo mlade v torbici. Večje vrste Wallabiesov so opazili, da so večinoma aktivne čez dan in imajo nagnjenost, da prebivajo v skupinah, ali "mobs", ki jih sestavlja 50 ali približno posameznikov. Manjše vrste, po drugi strani pa so večinoma nočne, in so nagnjene k življenju posebej osamljenih življenj. Wallabies ščitijo svoje domove in ozemlja s pomočjo močno zgrajenih repov in zadnjih nog in so sposobni prikazati agresivno vedenje, kadar so ogroženi. Moški se bodo med sabo tudi borili, še posebej, ko bodo ženske čutile, čeprav so strokovnjaki opazili, da so taki spopadi redko usodni, prav tako pa ne povzročajo trajnih poškodb.

Razmnoževanje

Wallabies se razmnožujejo v januarju in februarju, ki je poleti na južni polobli. Obdobje nosečnosti v Wallabiesu traja približno 28 dni, po tem času ženske rodijo samo enega mladega, ki se imenuje "joey". Približno dva meseca zatem bo Joey ostal v materinski torbici, kjer še naprej raste in se razvija. V tistih redkih primerih, ko mati Wallaby zanosi, medtem ko drugi joey še vedno živi v torbici, se pojavi zanimiv fenomen, ki je znan kot »embrionalna diapause«. V tem obdobju se razvoj nerojenega mladega otroka odloži do takrat, ko starejši joey zapusti mamo.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019