Snow Monkey Facts: Živali iz Azije

Fizični opis

Stara svetovna vrsta opica, ki izvira iz severnih regij otoške države Japonske, japonska makija ali snežna opica živi v zasneženih območjih, kjer ne more preživeti noben drug primat in malo drugih kopenskih živali. Odrasli so označeni z rjavkasto sivim krznom in kratkimi repi ter rdečkastim dnom, rokami in obrazi. Snežne opice ženske običajno tehtajo 12 kilogramov, medtem ko lahko njihovi moški tehtajo do 30 kilogramov. Znanstveno ime snežne opice je Macaca fuscata . Vendar pa so Japonci bolj popularno znani kot saru .

Diet

Japonski makaki ali snežne opice, ki so vsejedi, se hranijo s številnimi vrstami hrane, v katere je vključenih več kot 200 vrst rastlin. Zanimivo pa je, da jih lahko pogosto opazimo na zemlji, insektih in lubju dreves. Na otoku Yakushima, kjer je znano, da uspevajo, zreli listi, padla semena in sadje so požrli. Hranili se bodo tudi z gobami in drugimi glivicami, mahovi in ​​praproti. Pozimi bodo preživeli tako, da bodo jedli vse žuželke in druge nevretenčarje do poletja, ko bo sadje obilo. Poleg sadja se v toplejših mesecih spreminja prehrana, ki vključuje oreške, korenine rastlin in ribe. V takih časih bodo navdušeno požrli hrano, da bi shranili čim več maščobe v pripravi za prihodnjo hladno zimsko sezono, ko so presnovne potrebe visoke in hrana je redka.

Habitat in območje

Japonski makak je bogat s tremi od štirih največjih japonskih otokov, in sicer Honshu, Kyushu in Shikoku. Posamezniki, ki živijo v najsevernejših regijah, prebivajo na polotoku Honshu v Shimokiti, ki sega na najsevernejši del otoka. Danes v naravi živi približno 114.431 snežnih opic. Snežne opice lahko uspevajo v različnih vrstah habitatov, vključno s subtropskimi in subarktičnimi gozdovi na Japonskem. Opaženi so bili tudi v subalpskih in toplih gozdovih osrednje Japonske, pa tudi v gozdovih, sestavljenih predvsem iz širokolistnih zimzelenih rastlin, ki se nahajajo v njihovih najpomembnejših habitatih v jugozahodnih regijah Honshuja, in tistih na Kyushu in Shikoku. V bližini mesta Dilley, v južnem Teksasu, se v svetišču zadržuje od 500 do 600 opic, kjer se trenutno izvajajo zakonske omejitve proti lovu in ubijanju. Obstoj snežnih opic je ogrožen na mestih, kjer se naravni gozdovi nadomeščajo z nasadi lesa, pa tudi na tistih območjih, kjer kmetje uničujejo svoje habitate, saj uporabljajo kmetijstvo in poševnico. Posledično je ESA naštela Snežne opice kot „ogrožene“ vrste v naravi.

Vedenje

Kot mnogi drugi primati, so japonski makaki po poročilih zelo pametni in sposobni izmisliti novo vedenje in jih posredovati svojim skupinam s posnemanjem. Tako kot ljudje se lahko naučijo novih stvari o svojem okolju in prenesejo posebne preference drugim opicam. Primer tega je bilo opazovanje mlade ženske snežne opice, imenovane Mukubili, leta 1963, ki je odkrila, da ji je všeč vroča voda. To je posledično vplivalo na druge mlade opice, da bi se ji zlahka pridružile v vodi. Sprva so jo sledili le mladi. Vendar pa so sčasoma ugotovili, da so druge, starejše opice pokazale enako naklonjenost vročim izvirom kot zdravilo za zimsko mraz. Makaki se ukvarjajo tudi z družabnim vedenjem.

Razmnoževanje

Spolno zrelost dosežejo ženske snežne opice, stare približno 3, 5 leta. Pri moških se razmnoževalna zrelost ne doseže do približno leta kasneje, v starosti približno 4, 5 leta. Za razliko od mnogih drugih živali, so ženske tiste, ki izberejo partnerje za parjenje, ki jih lahko imajo veliko v obdobju ene same gnezditve. Njena merila za izbiro partnerja pogosto temeljijo na moškem rangu v skupini in se običajno izogiba partnerstvu z moškim, s katerim se je že parila v zadnjih petih letih. Po uspešnem parjenju se običajno rodi samo en sam otrok, ki bo ostal odvisen od svoje matere, dokler se ne bo spustil sam pri starosti približno dveh let.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019