Rdeča Panda Facts: Živali iz Azije

Fizični opis

Branje panda je majhen, drevesni sesalec. Čeprav deli ime s črno-belo velikansko pando, v resnici nista tesno povezana. Rdeča panda je veliko manjša in običajno raste do velikosti običajne domače mačke. Ima rdečkasto-rjavo krzno, izredno dolg in debel rep, ter hoje s kratkimi sprednjimi nogami. Njegov rep pomaga ne le zagotoviti ravnotežje svojemu telesu, temveč služi tudi kot naravna kamuflaža. Ima tudi podaljšano zapestno kost, ki pomaga pri oprijemu. Dolžina glave in telesa rdeče pande je običajno od 20 do 23 palcev, sam rep pa je 11 do 23 palcev. Moški rastejo v povprečju med 8, 2 in 13, 7 funtov, kar je malo več kot samice, ki tehtajo od 6, 6 do 13, 2 funtov.

Diet

Čeprav rdeče pande kažejo posebno ljubezen do bambusa, so v resnici vsejedi. Za razliko od Giant Pande, poleg bambusa jedo veliko drugih živil, vključno s sadjem, želodom, koreninami, gobami in jajci. Lahko jedo tudi majhne sesalce in ptice. Iščejo hrano, ki teče po tleh ali skozi drevesa. Ker ne morejo prebavljati celuloze, morajo za preživetje zaužiti veliko količino bambusa, zlasti poganjkov in svežih listov. Druga zanimiva dejstva o njihovi prehrani so, da so edini, ki lahko poskusijo umetna sladila.

Habitat in območje

Rdeča panda deli ogromen pandin deževni, visokogorski gozdni habitat, čeprav ima širši razpon. Raje gojijo gozdove okoli Himalaje. Najdemo jih v gorah Nepala, severnega Mjanmara, južnega Tibeta in tudi v osrednji Kitajski. Naravni habitati rdečih pand so se poslabšali zaradi krčenja gozdov, urbanizacije in drugih pretiranih človeških dejavnosti. Ker vse več gozdov uničujejo sečnja in neodgovorne kmetijske prakse, njihovo število danes nenehno upada. Zaradi teh razlogov so rdeči seznam IUCN 3.1 uvrščeni med "ogrožene". Zato so zaščitene z nacionalnimi zakoni v državah znotraj njihovih območij.

Vedenje

Rdeče pande so teritorialne in svoje ozemlje označujejo z urinom in šibkim izločkom, ki diši po mošusu iz njihovih analnih žlez. Na splošno so sramežljivi in ​​samotni, razen kadar se parijo. Zaradi nizko kalorične diete so večinoma neaktivne in veliko časa preživijo v spanju. Kljub temu so odlični plezalci in pogosto živijo in spijo na drevesih. V glavnem so aktivni od mraka do zore, medtem ko so čez dan večinoma sedeči. Pravzaprav ne bodo skoraj nič drugega kot spanje in prehranjevanje. Ko se soočajo z nevarnostjo, pogosto poskušajo pobegniti s plezanjem po drevesih.

Razmnoževanje

Oba spola rdečih pand medsebojno sodelujeta med parjenjem. Tako moški kot ženske se med vsakim obdobjem parjenja sparijo z več kot enim partnerjem, to je od sredine januarja do začetka marca. Po obdobju brejosti od 112 do 158 dni, samica rodi v gnezdu od sredine junija do konca julija. Stelja je običajno med eno in štiri mlade. Dojenčki so rojeni slepi in gluhi, ki tehtajo po 3, 9 do 4, 6 unče. Po rojstvu mati očisti svoje dojenčke in večino svojega časa preživi z njimi, medtem ko moških le redko pomaga. Dojenčki bodo odprli oči po približno 18 dneh in bodo ostali v gnezdu svojih mater, dokler se ne bo rodilo naslednje leglo.

Priporočena

Kakšna je valuta Gane?
2019
Svetovni voditelji pri proizvodnji zelja
2019
Kje živijo Jaguari?
2019