Quokka Facts: Živali Oceanije

Fizični opis

Quokka je najmanjša vrsta sten. Ima debelo, grobo, sivo rjavo kratko krzno, z lažjimi in temnejšimi odtenki, ki se razlikujejo med posamezniki. Ima okrogle kratke puhaste ušesa, golo gobec in kratke zadnje noge. Zaprti lasje Quokke so dolgi med 10, 2 in 12, 2 palca (25, 8-31 centimetrov) in so zoženi proti svojim koncem. Zadnje noge Quokke so med 10 in 10 cm. Po raziskavah avstralskega ministrstva za okolje so moški in ženski quokki nekoliko različni. Moški bo zrasel na 54 cm dolge in tehtal do 4, 3 kilograma, ženske pa narasle na približno 50 metrov in tehtale 3, 5 kilograma.

Diet

Quokkas so rastlinojede, jedo trave, listje, stebla in iz različnih avtohtonih rastlin. Quokka se ponoči hrani skozi vegetacijo in se lahko vzpenja po drevesih za listje. Izbira diete quokke je mlada, mehka rastlina. Raziskovalci so opazili brskanje quokke v zgodnji fazi vegetacije na močvirjih, ki raste manj kot tri mesece po požaru. Z analizo fekalne snovi quokka so znanstveniki ugotovili, da je kombinacija thomasia, dampiera hederacea, bossiaea aquifolia, mirbelia dilatata in agonis linearifolia, vseh rastlin in zelišč, najdenih v Avstraliji, predstavljala 71 odstotkov njene prehrane.

Habitat in območje

Quokkas ima razpon, omejen na majhen del Avstralije. Rottnest in Bald otoki in jugozahodne regije zahodne avstralske celine, kjer je mogoče najti quokkas 'habitati. Za te regije je značilna bodisi gosta vegetacija ali polsušna, neobdelana območja v bližini močvirja. Quokkas raje toplo podnebje, in lahko preživijo v semi-sušnih območjih, ali območja s sezonskimi nihanj, ki vključujejo semiarid pogoji. The Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) navaja quokko kot "ranljivo" vrsto zaradi groženj, ki nastanejo zaradi svojega habitata, sečnje, gorenja, človeškega razvoja in uničenja močvirja s strani divjih prašičev. Uvajanje divjih mačk in lisic v regije je povzročilo tudi upad njihovega prebivalstva na celini. The IUCN ocenjuje, da je populacija odraslih quokk s približno 7.850 do 17.150 prebivalcev po vsem svetu. Zaradi pomanjkanja strahu pred ljudmi in njihovega "ranljivega" statusa se lahko ljudje v Avstraliji kaznujejo z nepotrebnim napadom na osebne prostore quokkov.

Vedenje

Quokka je zelo družaben sesalec in do 150 jih lahko živi skupaj na enem ozemlju, še posebej v tistih, ki so blizu vodnih virov. Dominantni moški bodo včasih agresivno branili svoja ozemlja. Svetlobni spopadi se pojavijo tudi takrat, ko moški tekmujejo za senčne kraje, da ostanejo hladni na vroč dan. Ustvarjajo lastne poti za hranjenje, ki jih tudi ščitijo pred plenilci, ko se premikajo ponoči. Da bi prišli iz enega kraja v drugega, se Quokkas premika v skokovitem gibanju, podobno kot njihovi sorodniki, kenguruji. Na otoku Rottness so quokke bile dovolj radovedne, da so se približale ljudem. Zaradi tega in na videz "nasmejanih" nastopov so se zato neformalno razglasili za "najsrečnejšo žival na svetu".

Razmnoževanje

Quokka doseže spolno zrelost med nekaj več kot eno leto in 18 mesecev po rojstvu. Ženska quokka v enem letu daje samo enemu potomcu. Lahko se gojijo skozi celo leto na avstralskem kopnem, čeprav je sezona vzreje na otoku Rottnest na splošno omejena od januarja do avgusta. Po parjenju je obdobje brejosti približno 28 dni. Že en dan po rojstvu se lahko ženska spet pari. Mladiči ostanejo v materinih vrečah približno 6 mesecev po tem. Po odhodu iz vrečke se quokkas nadaljuje sesanje do 8 mesecev, ko so jih običajno odstavili. Ženska quokka v Avstraliji v svojem življenju lahko rodi 17 potomcev. Quokka ima povprečno življenjsko dobo 10 let.

Priporočena

Kritično ogroženi sesalci Argentine
2019
Kaj je renij in kakšne so njegove uporabe?
2019
Kaj je kapital v arhitekturi?
2019