Ogroženi sesalci Venezuele

Venezuela je zvezna predsedniška država, najdena v severni regiji južnoameriškega kontinenta. Uradno je znana kot Bolivarska republika Venezuela. Caracas je tako glavno in največje mesto v državi. Uradni jezik je španščina. Prevladujoča etnična skupina je Mestizo, ki predstavlja 51, 6% celotnega prebivalstva. Država je bila označena kot ena najbolj korumpiranih na svetu in tudi zelo sovražna do tujcev. Država leži na območjih, ki so bila sprva prekrita z vlažnimi širokolistnimi gozdovi. V Venezueli je raznolika zbirka živali, ki so večinoma endemične. V tem članku bom razpravljal o nekaterih ogroženih vrstah sesalcev v državi.

Brown Spider Monkey

Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) je opico Brown Spider Monkey opredelila kot kritično ogroženo. Kot že ime pove, je opica rjava. Največ jih najdemo v severozahodnih delih Venezuele in v nekaterih primerih v sosednji Kolumbiji. Prednji del telesa je nekoliko daljši od zadnjih in imajo dolg tanek rep velikosti do 30 palcev in brez dlake na konici. Celotna dolžina telesa brez repa je približno 20 cm, medtem ko je njihova teža približno 20 funtov. Opice preživijo večino svojega življenja na visokih drevesih in se spuščajo le, da jedo zemljo in pijejo vodo. Največ jih najdemo v skupinah in potujemo z vrtenjem na vejah dreves, namesto da hodimo po štirih kot mnogi drugi primati. So rastlinojedci in frugivores in večinoma uporabljajo svoje čute pogleda, okusa, vonja in dotika, da bi našli hrano. Povprečna življenjska doba opic je 30 let, vendar je višja za opice v ujetništvu.

Pacarana

Pacarana je počasi premikajoč se velik glodalec, ki tehta okoli 33 kilogramov in meri 31 palcev v dolžino. Ime pacarana je zaradi podobnosti Pacarane in Pace prevedeno v izraz "lažna Paca". Vendar pa ne pripadajo isti družini. Glodalec je nočno življenje in je endemičen za tropske gozdove zahodnega porečja reke Amazonke in pobočja Andov. Vedno jih najdemo v družinskih skupinah po štiri. IUCN je te vrste opredelila kot ogrožene.

Venezuelski Fsh-Eating Rat

Venezuelski podganje rib je ribje vrste, ki so endemične za Gvajano in Venezuelo. IUCN ga je zaradi rdečega seznama ogroženih vrst uvrstila med ranljive na rdečem seznamu. Podgana je polvodna in se hrani z vodnimi nevretenčarji. Največ jih najdemo v čistih potokih. Prebivalstvo upada, kar je pripisano onesnaženju vodotokov in krčenju gozdov.

Giant Otter

Giantska vidra je družabni mesojedi sesalec, ki ga najdemo v Južni Ameriki. Živi v skupini, ki je osredotočena na prevladujoč par za vzrejo. Te so teritorialne in dnevne, čeprav je bilo ugotovljeno, da so zelo mirne. Je največji član družine Mustelid z dolžino do 5, 6 metrov od glave do repa in tehta do 70 kilogramov. Obstajajo dokazi o obstoju večjih moških v preteklosti, vendar so izumrli zaradi pretiranega lova. Razmnoževanje poteka na rečnih bregovih v suhih letnih časih od julija. Obstaja delitev vlog in vsi člani skupine, vključno z neproduktivnimi odraslimi, ki so vključeni v lovljenje rib za mlade mladiče. So vrhovi plenilcev in se hranijo z ribami.

Grožnje sesalcem Venezuele

Izguba habitata je glavna grožnja za obstoj rjave pajkove opice in mnogih drugih naravnih venezuelskih sesalcev. 98% njihovih naravnih habitatov je bilo očiščenih za kmetijske in industrijske namene. Pacarana je ogrožena zaradi izgube habitata in lova na meso. Človekove dejavnosti, kot so krčenje gozdov in onesnaževanje, so glavna grožnja številnim sesalcem v Venezueli

Ogroženi sesalci Venezuele

Ogroženi sesalci VenezueleZnanstveno ime
Brown Spider Monkey

Ateles hybridus
Pacarana

Dinomys branickii
Mussojeva ribja podgana

Neusticomys mussoi
Venezuelski ribji podgana

Neusticomys venezuelae
Giant Otter

Pteronura brasiliensis
Opossum Guajira Mouse

Marmosa xerophila
Vitek vitki Opossum

Marmosops cracens

Priporočena

Države z največjo pojavnostjo raka jajčnikov na svetu
2019
Najmanj koruptivne države na svetu
2019
Najsevernejše točke severnih držav na svetu
2019