Ogroženi sesalci Kazahstana

Obstajajo številni različno ogroženi sesalci, ki so bodisi edinstveni sami za Kazahstan ali pa živijo v Kazahstanu in v različnih državah v regiji Srednje Azije. V tem članku bomo podrobno razpravljali le o majhnem številu teh sesalcev, njihovih fizičnih lastnostih, habitatih, prehranskih vzorcih in še več. Obravnavala bo tudi trenutno stanje, zakaj in kdaj so bile ogrožene vrste.

Ogroženi sesalci Kazahstana

Argali

Argali, znanstveno ime Ovis ammon, je vrsta divjih ovac, ki ima devet trenutno priznanih podvrst. Vrste lahko narastejo od 121 do 201 centimetrov v dolžino in od 91 do 121 centimetrov v višino, medtem ko tehtajo od 130 do 350 kilogramov (59 do 158 kilogramov). Argali naj bi bila tudi največja od vseh divjih ovc. Vrsta se spreminja od svetlo rumenega do temno sivo rjavo obarvanega krzna, čeprav so njihovi obrazi svetle barve kot preostali del telesa. Moški in samice se razlikujejo po samcih, ki imajo belkasto obarvan vratni prs, hrbtni greben in dva vijačna roga, ki lahko zrastejo do 192 cm, ženske pa imajo veliko manjše rože, brez vratnega prsca ali doralnega roga. greben. To so rastlinojedci, ki večinoma jedo na travi in ​​zeliščih. Vrsta ostane v čredah z enim spolom do obdobja parjenja. Ženske potrebujejo približno 155 dni, da rodijo enega ali dva mlada. Argali živijo na visokih nadmorskih višinah nad 1000 metrov in se nahajajo v različnih državah, vključno s Kazahstanom, Rusijo, Nepalom, Kitajsko in drugimi. Vrste, ki so bile na seznamu ogroženih leta 1976, so večinoma ogrožene zaradi tekmovanja z domačimi ovcami za hrano in bivalnim prostorom ter lovcev, ki vzamejo rogove in meso.

Saiga Antelope

Antioza Saiga, znanstveno ime Saiga tatarica, je vrsta antilop. Ta vrsta je običajno dolga od 3, 8 do 4, 8 metra (115 do 146 centimetrov), visoka je okoli 2, 5 metra (76 centimetrov) in ponavadi tehta približno 50 kilogramov. Vrsta je edinstvena s kratkimi, okroglimi telesi, suhimi nogami, kratkim repom in je najbolj znana po velikem, grbičnem nosu, ki izgleda napihljivo. Glede na letni čas bodo imeli krajši in lažji krzneni plašči za poletje ter debelejši in temnejši krzneni plašči pozimi. Antioloza saiga je znana tudi po hitrosti vožnje, saj lahko doseže hitrost do 80 milj na uro. To so rastlinojedci, ki jedo veliko različnih vrst zelišč, grmičevja in trave. Samice v vrsti potrebujejo približno 140 dni, da rodijo enega ali dva potomca. Vrsta je selivka in je ponavadi najdena na travnikih ali pol-puščavskih stepah Kazahstana, Turkmenistana, Mongolije, Uzbekistana in Rusije. Vrsta je bila leta 2009 uvrščena na ogroženi seznam, ogrožena pa je predvsem zaradi izgube življenjskega prostora, prekomernega lova na rogove, bolezni, suše in motenj človeka.

Snežni leopard

Snow Leopard, znanstveno ime Uncia uncia, je vrsta velike mačke. Snežni leopard lahko zraste do 121 cm dolge in lahko tehta od 60 do 120 kilogramov (27 do 54 kilogramov). Vrsta je opazila krzno, ki prihaja v različnih barvah od bele do kremaste do sive do rumene barve, z repom, ki ima debelo krzno in lahko zraste do 4 metrov dolgo. Vrsta je izjemno mišičasta in okretna ter je znana po svoji neverjetni sposobnosti skakanja, lahko skoči do 60 metrov (609 centimetrov) navpično in 50 metrov (1, 524 centimetrov) vodoravno. Snežni leopard so mesojedci in jedo merjasce, arka, kozoroga in vrsto majhnih glodalcev. Samice v vrsti potrebujejo približno 100 dni za rojstvo, običajno z dvema ali tremi mladiči. Živijo v gorskih stepah ali gozdovih iglavcev na visokih nadmorskih višinah od 2.000 do 6.000 metrov v Srednji Aziji. Vrsta je bila leta 1972 uvrščena na ogroženi seznam, njene največje grožnje pa so lovili na kožo, kosti in druge dele telesa, izgubo avtohtonih habitatov in tekmovanje z ljudmi za hrano. Konzervatorska prizadevanja in stelje v ujetništvu so pomagali tej vrsti, saj je trenutno število prebivalcev okoli 6000, kar je 5000 več kot v šestdesetih letih.

Kaj lahko storimo, da bi rešili te ogrožene vrste?

Obstajajo številni ukrepi, ki jih lahko sprejmejo posamezniki in organizacije, da bi zaščitili te ogrožene vrste sesalcev v Kazahstanu. Eden od načinov bi lahko bil darovanje denarja lokalni ali nacionalni organizaciji ali zatočišču za prostoživeče živali v Kazahstanu, ki skrbi za zaščito, spremljanje in gojenje teh ogroženih vrst. To so tudi mednarodne organizacije, ki bi si lahko prizadevale za delo ali celo za darovanje denarja, katerega cilj je zaščititi te ogrožene vrste. Tudi ljudje, ki živijo v Kazahstanu in drugih državah, kjer te živali živijo, lahko svoje izvoljene uradnike spodbudijo k podpori zaščiti teh ogroženih vrst in njihovi podpori okolju prijazni zakonodaji.

Ogroženi sesalci Kazahstana

Ogroženi sesalci KazahstanaBinomsko znanstveno ime
Saiga Antelope

Saiga tatarica
Iranski (azijski) Cheetah

Acinonyx jubatus venaticus
Puščavska polhara

Selevinia betpakdalaensis
Snežni leopard

Uncia uncia
Tien Shan Dhole

Cuon alpinus hesperius
Evropska kun

Mustela lutreola
Konj Przewalskega

Equus ferus przewalskii
Pet-toed Pigmyj Jerboa

Ribnik Bat

Geoffroyjev Bat

Argali

Kardiokranijev paradoks

Myotis dasycneme

Myotis emarginatus

Ovis amon

Debelega repa Jerboa

Ruski Desman

Kaspijski pečat

Salpingotus crassicauda

Desmana moschata

Pusa caspica

Giant Mole-Rat

Steppe Pika

Goitered Gazelle

Spalax giganteus

Ochotona pusilla

Gazella subgutturosa

Priporočena

Starost soglasja po svetu
2019
Katere puščave so v Severni Ameriki?
2019
Kultura Kuvajta
2019