Koliko vrst goril je tam?

Gorile so največji živi primati na svetu. Te živali so pretežno rastlinojede in prizemljene. Gorile naseljujejo gozdove srednje Afrike. Te živali so tesno povezane z ljudmi, delijo 95% do 99% svoje DNK s Homo sapiensom . Obstajata dve vrsti goril, vzhodna gorila in zahodna gorila. Vsaka vrsta je nadalje razdeljena na dve podvrsti.

6. Zahodna gorila -

Zahodna gorila ( Gorilla gorilla ) je najbolj bogata vrsta rodu Gorilla. Te živali so lahko sivkaste ali rjavkaste barve z rumeno čelo. Gorile se od vzhodnih goril razlikujejo po svetlejši barvi in ​​previsni konici na nosu. Samci in samice te vrste imajo povprečno višino 155 cm in 135 cm. Zahodne gorile živijo v skupinah od 2 do 20, vključno z vsaj enim samcem, več ženskami in mladimi. Živali se hranijo z dieto z visoko vsebnostjo vlaken, ki vključuje stebla, liste, rože, lubje, sadje itd. Zahodne gorile so na rdečem seznamu IUCN kritično ogrožene. Trenutno največja grožnja za to vrsto izvira iz virusa ebole, ki je v zavarovanih območjih zmanjšal število prebivalcev za 33%. Druge grožnje za zahodne populacije goril vključujejo divje lovljenje, razdrobljenost in uničevanje habitatov ter civilne vojne v državah, kjer živijo te živali. Stopnje razmnoževanja teh goril so tudi precej nizke, kar otežuje hitro obnavljanje prebivalstva.

5. Gorila zahodne nižine -

Ena izmed podvrsti zahodne gorile, zahodna nižinska gorila ( Gorilla gorilla gorilla ), naseljuje nižinske močvirje, primarne, sekundarne in gorske gozdove v osrednji Afriki. Obseg teh goril zajema države Angole, Republike Kongo, Srednjeafriške republike, Ekvatorialne Gvineje, Gabona, Kameruna in Demokratične republike Kongo. Čeprav je najmanjša podvrsta gorile, je zahodna nižinska gorila še vedno eden največjih in najmočnejših sesalcev na kopnem. Živali imajo črno kožo, grobe lase, ki pokrivajo celotno telo, in brez repov. Starejši moški te podvrste so pogosto znani kot srebrni hrbet, saj razvijejo sive barve na hrbtu in križu. Skupine teh goril potujejo v razponu od 3 do 18 kvadratnih kilometrov in takšne skupine vodi en ali več samcev.

4. Gorila čez reko -

Druga vrsta zahodne gorile, gorila Cross River ( Gorilla gorilla diehli ) je najbolj severna in zahodna živa gorila. Njegovo območje je zelo omejeno, najdemo ga v gozdnatih hribih in gorah na meji Nigerije in Kameruna v bližini izvira reke Cross. Le okoli 250 posameznikov te vrste ostane od leta 2014, zaradi česar je gorila reke Križ na svetu najredkejša velika opica. V primerjavi z zahodno nižinsko gorilo ima gorila na reki Cross reko manjši okus, lobanjski obok in lobanjo. Meritve prav tako kažejo, da imajo te gorile manjše roke in noge.

3. Vzhodna gorila -

Vzhodna gorila ( Gorilla beringei ) je največji živi primat, ki živi v subalpskem in gorskem deževnem gozdu v Ugandi, Demokratični republiki Kongo (DRK), Ruandi in gozdovih razpada Albertine v vzhodni DR Kongo. Primat je velik po velikosti z veliko glavo, širokimi prsmi in dolgimi sprednjimi robovi. Gorile imajo črno krzno, plešaste prsi, obraz, noge in roke. Moški te vrste tehtajo približno 140 do 205, 5 kg, medtem ko ženske tehtajo od 90 do 100 kg. Vzhodne gorile so močno odvisne od prehrane, ki temelji na listju. Ti primati živijo v stabilnih družinskih skupinah, kjer prevladujoč srebrni moški deluje kot družinska glava.

Vzhodna gorila je bila septembra 2016 uvrščena na seznam kritično ogroženih. Uničevanje habitatov, nezakonit lov na meso divjadi, poseg v njive in človeška naselja v življenjski prostor goril so dejavniki, ki spodbujajo upad populacije vzhodnih goril. Med letoma 1996 in 2016 je bilo izgubljenih 70% prebivalstva vzhodne gorile. Od leta 2016 je ostalo le okoli 6.000 posameznikov te vrste.

2. Gorska gorila -

Gorska gorila ( Gorilla beringei beringei ) je ena od dveh podvrsti vzhodne gorile. Najdemo dve populaciji gorske gorile, eno v vulkanskih gorah Virunga v Srednji Afriki in drugo v neprepustnem nacionalnem parku Bwindi v Ugandi. Gorske gorile so manjše in manj težke od Grauerove gorile. Odrasli moški tehta med 140 kg in 205, 5 kg. Le 880 gorskih goril ostane od leta 2016.

1. Gorila vzhodne nižine -

Grauerova gorila ali vzhodna nižinska gorila ( Gorilla beringei graueri ) je vzhodna podvrsta gorile, ki naseljuje gorske gozdove DRK. Pomembne populacije te podvrste goril živijo v nacionalnih parkih Maiko, narodnih parkih Kahuzi-Biega, gozdu Usala, masivu Itombwe in sosednjih območjih. Grauerova gorila je največja podvrsta gorile in ima črni plašč kot gorska gorila. Vendar pa ima Grauerova gorila za razliko od slednjih krajše dlake na telesu in glavi. Te živali so razvrščene kot kritično ogrožene, saj je do tega dne preživelo le okoli 3800 posameznikov te podvrste.

Priporočena

Ma Huan, kitajski raziskovalec iz 15. stoletja
2019
Arheološko območje Pompejev - edinstvena mesta na svetu
2019
Etnične skupine Sejšelov
2019