Koliko vrst babonov obstajajo? Kje živijo?

Pavijani so stare Afrike in Arabije, ki spadajo v rod Papia. V nadaljevanju je opisanih pet obstoječih vrst pavijanov. Te vrste so nekateri največji nehominoidni člani, ki pripadajo vrstnemu redu primatov.

5. Olive Baboon -

Oljk pavijan ali Anubisov babun ( Papio anubis ) je vrsta pavijana, ki jo najdemo v 25 državah po vsej Afriki in je zato najbolj razširjena od vseh vrst pavijane. V svojem širokem razponu naseljuje gozdove, stepe in savane. Oljčni pavijan je tako imenovan za barvo dlake, ki je na daljavo zeleno siva, vendar natančnejši pregled razkriva večbarvni plašč. Ime pavijka Anubis prihaja iz psičastega gobca živali, podobnega tistemu egipčanskega boga Anubisa. Dlake na obrazu pavijana segajo od temno sive do črne. Samci te vrste imajo grivo daljših las. Samci so visoki približno 70 cm, ženske pa približno 60 cm. Oljk pavijan je zaradi najširše porazdelitve najmanjša vrsta. Prav tako se sooča z nekaj grožnjami, vendar se primeri preganjanja s strani ljudi pojavijo, ko se obravnavajo kot škodljivi organizmi.

4. Rumeni babun -

Rumeni pavijan ( Papio cynocephalus ) je ena od petih vrst babuna, ki živi v svetlih gozdovih in savanah vzhodne Afrike. Obseg te vrste vključuje države Bocvane, Zimbabveja, Tanzanije in Kenije. Babun ima vitko telo, dolge noge in roke ter rumenkasto rjavo obarvano dlako. Obraz rumenega pavijana je črne barve z belimi zalizki. Živali rastejo na približno 84 cm (samci) in 60 cm (samice). Rumeni pavijan je vsejed, ki se hrani z rastlinskimi deli in žuželkami. Babuni se lahko hitro prilagodijo novim okoljem in preživijo blizu človeških naselij. Vendar jih ljudje pogosto preganjajo kot plenilce posevkov. Izguba habitata je prisilila rumene babune, da so se približali človeškim naseljem.

3. Babon iz Chacme -

Pavijanec Chacma ali pavijan (Papio ursinus) je ena največjih vrst opic in ena od petih vrst pavijanov, ki danes živijo v svetu. Panjon Chacma naseljuje južno Afriko, njen obseg pa se razteza od Južne Afrike do Mozambika, Angole in Zambije. Vrsto ima prevladujočo hierarhijo, prijateljske povezave, kolektivno prehrano in sprejemanje potomcev žensk. Čeprav pavijanec Chacme na splošno ni ogrožena vrsta, je povečan stik z ljudmi in človeškimi naselji zaradi divjega uničenja habitata sprožil višje stopnje umrljivosti zaradi nesreč, preganjanja in lova. Samci te vrste dosegajo dolžino telesa, ki se giblje med 50 in 115 cm, in tehta približno 21 do 45 kg. Samice tehtajo od 12 do 25 kg. Baboni imajo temno rjavo do sivo obarvano dlako, moški te vrste pa nimajo grive. Dolg, navzdol nagnjen obraz je najbolj značilna značilnost te vrste pavijana.

2. Hamadryas Baboon -

Papan hamadryas ( Papio hamadryas ) spada v družino opic starega sveta in se nahaja na jugozahodnem robu Arabskega polotoka in na Afriškem rogu. Ti pavijoni so najsevernejši od vseh vrst pavijonov. Hamadryas baboon ima posebno mesto v egiptovski kulturi, kjer se šteje za sveto žival z verskim pomenom. Odsotnost naravnih plenilcev v regiji omogoča, da ti babuni uspevajo. Babuni kažejo spolni dimorfizem v obarvanosti. Samci te vrste imajo srebrno bele barve z izrazitim rtom. Samice so rjave in brez možganov. Moški imajo povprečno velikost telesa približno 80 cm in tehtajo približno 20 do 30 kg. Ženske hamadryas babuni dosegajo dolžino telesa okoli 40–45 cm in tehtajo približno 10–15 kg. Čeprav so ti pavijoni še vedno uvrščeni v kategorijo Najmanjša skrb na rdečem seznamu IUCN, je izguba habitata zaradi preoblikovanja pašnikov in polj glavna grožnja za te primate.

1. Guinea baboon - \ t

Gvinejski pavijan ( Papio papio ) živi v majhnem delu zahodne Afrike. Tu obseg teh živali zajema dele Malija, Mavretanije, Senegala, Gambije, Gvineje. Gvinejski pavijon naseljuje suhe in galerijske gozdove ter bližnje grmičaste savane. Baboon ima temno vijolično barvo, brez dlake in rdečkasto rjave dlake na telesu. Na obrazu je značilna psička, ki jo obdaja majhna griva. Rep gvinejskega pavijana se prevaža v obliki okroglih lokov. Vrsta je najmanjša vrsta pavijana in tehta okoli 13 in 26 kg. Gvinejski pavijon je kopenske, vsejedi in po naravi, vendar po temi živi na drevesih. Živali živijo v visoko organiziranih hierarhijah okoli 200 posameznikov v vsaki skupini. Zaradi izgube habitata in ozkega območja gvinejskega pavijuna so živali razvrščene v kategorijo Bližje ogrožene zaradi IUCN.

Priporočena

Ma Huan, kitajski raziskovalec iz 15. stoletja
2019
Arheološko območje Pompejev - edinstvena mesta na svetu
2019
Etnične skupine Sejšelov
2019