Kaj je rajska ptica?

Nobena druga vrsta ptic ne more tekmovati z lepoto in vedenjem rajske ptice. Rajska ptica pripada družini Paradisaeidae, ki je priljubljena zaradi čudovitega perja, ki je običajno pri moških pticah. Ptice raja so v glavnem razvrščene v 50 različnih vrst, od katerih jih nekaj ni mogoče najti brez težav in so omejene na določene habitate in na določene kraje. Nekatere ptice prav tako ogrožajo človeške dejavnosti, kot so lov in uničevanje habitatov. Rajske ptice so ostale nepriljubljene do leta 1966, ko je neverjeten posnetek ptičev, ki jih je vzel Papua Nova Gvineja David Attenborough, čudil svet.

Fizični opis rajskih ptic

Rajske ptice so nekatere od najbolj privlačnih na svetu. Moški ima svetlo obarvana perja, ki segajo od rdeče do zelene, druge pa imajo rumene barve. Razlika med perjem je odvisna od vzreje. Mladi moški imajo perje, podobno ženski, in lahko dobijo polno odraslo perje po približno sedmih letih. Ptice se razprostirajo po velikosti z najmanjšim, kraljem ptičjega raja, ki tehta do 50 gramov in meri 5, 9 palca. Največja ptica, narejena z lokom, meri 17 palcev in tehta 430 gramov. Večina moških vrst ima daljši in večji rep kot ženska. Krila so večinoma okrogla, pri nekaterih vrstah pa so krila strukturno spremenjena. Sicklebills in vrste puščic imajo dolge in razgrajene račune, medtem ko imajo druge vrste, kot je Astrapias, majhne in tanke račune. Tudi računi se razlikujejo med spoloma, pri čemer imajo ženske večje račune kot moški.

Dieta rajskih ptic

Rajske ptice se hranijo predvsem s sadjem in členonožci, vendar se lahko hranijo tudi z nektarjem in majhnimi nevretenčarji. Razmerje med dvema glavnima živilskima sortama se razlikuje glede na vrsto, nekateri pa se hranijo z več sadja in manj členonožci in obratno. Prednost hrane vpliva na druge vidike obnašanja vrste, vključno z njihovim habitatom. Sadni uživalci se na široko razprostirajo in se lahko pridružijo drugim vrstam sadnih eaters na sadnem drevesu, vendar se z njimi dolgo ne bodo povezovali ali ostajali. Hranijo se na sadju, medtem ko so sedeli in uporabljajo noge, da zadržijo in manipulirajo s hrano. Žuželke z žuželkami večinoma uporabljajo račune, da raztrgajo mrtvi les, da bi dobili žuželke.

Habitat in območje rajskih ptic

Otok Nova Gvineja je središče ptic rajske raznolikosti. Na otoku najdemo 13 od 15 rodov. Ostala dva rodu sta endemična za otok Maluku. Puščice se večinoma nahajajo v obalnih gozdovih vzhodne Avstralije. Nekatere vrste najdemo tudi v Queenslandu. Večina rajskih ptic naseljuje tropske gozdove, kot so deževni gozd in močvirja. Nekatere vrste so bile zabeležene tudi na obalnih območjih mangrove. Več kot 30 vrst zaseda sredi-montanski habitat na višinskem pasu 1000-2000 metrov.

Ptice rajske

Ptice raja so večinoma osamljene in se združijo samo, da se parijo. Moški ptic uporablja svoje svetlo perje in opravlja popolno plesno rutino, da bi pritegnil žensko. Ženska ptica položi jajca v gnezdo iz mehkega materiala, kot so listi. Število jajc se spreminja glede na vrsto z večjimi vrstami, ki proizvajajo samo eno jajce, manjše pa pridelujejo 2-3 jajca. Jajca potrebujejo približno 16 do 22 dni, da se izležejo, mladi pa zapustijo gnezdo pri starosti približno 30 dni.

Priporočena

Najbolj znani marmorni kipi na svetu
2019
7 čudes Indije
2019
Univerza v Santo Tomasu - izobraževalne ustanove po svetu
2019