Dejstva z oblačnim leopardom: Azijske živali

Fizični opis

Občutljivi leopardi so vrsta velikih mačk, ki se večinoma nahajajo v jugovzhodni Aziji in na vznožju Himalaje. S trenutno populacijo manj kot 10.000 odraslih posameznikov jih je Mednarodna zveza za ohranjanje narave razglasila za „ranljive“, in sicer z najnovejšim „rdečim seznamom ogroženih vrst“. Občutljiv leopard je prepoznaven po temno sivem krznu, črnih ušesih in hrbtu. Trakove lahko najdete na vogalih vsakega očesa, tik nad licem, in na vogalih njihovih ust, ki se zavijajo in tečejo tudi po vratu. Njihove oči so tipično rjavo rumene ali sivkasto zelene barve, njihove noge so relativno kratke in se končajo v širokih tacah. Je med najmanjšimi velikimi mačkami, ženske vrste pa so nekoliko manjše od samcev.

Diet

Oblačni leopardi so mesojedci, kar je skupna značilnost vseh divjih mačk. So strokovni lovci, ki med svojimi žrtvami uvrščajo med manjše in večje živali enako v svojih pasovih, vključno z divjimi prašiči, jeleni, vevericami, opicami in pticami. Strokovnjaki so nekoč mislili, da te mačke lovijo med plezanjem. Nedavna odkritja pa so pokazala, da to počnejo na tleh, uporabljajo pa le drevesa kot počivališča med napadi lova med dnevom.

Habitat in območje

Občutljivi leopardi se nahajajo v zaprtih in odprtih gozdnih in gozdnatih habitatih držav južne in vzhodne Azije, kot so Indija, Malezija, Butan, Mjanmar, vznožje Himalaja Nepala, Vietnam, južna Kitajska in Tajska. V Tajvanu so izumrli. Medtem pa ostaja nejasno, ali živijo tudi v Bangladešu, kljub sporadičnim poročilom, da jih vidijo domačini na jugovzhodu države. Leta 2008 je Mednarodna zveza za ohranjanje narave razglašene leoparde razglasila za „ranljive“ vrste. Njihovo število se je zmanjšalo zaradi velikega uničenja njihovih naravnih habitatov zaradi krčenja gozdov, pa tudi ljudi, ki so jih lovili. Primarni zagon tega divjega lova je možnost prodaje zobov, kosti, mesa, kože in krempljev oblakov leopardov na črnem trgu. Zelo slabe cene lahko dobijo zelo revni domačini, ki si prizadevajo prehraniti svoje družine po svoji diaspori. To je še posebej slaba novica za opažene leoparde, saj je njihova trenutna populacija danes okoli 10.000 odraslih mačk.

Vedenje

Občutljivi leopardi verjamejo, da raje posamično živijo, razen če imajo mate, v tem primeru bodo včasih živeli z njimi in svojimi mladiči. Znanstveniki so verjeli, da so nočne živali. Vendar pa so nedavna odkritja pokazala, da so med dnevnimi urami pokazale živahne dejavnosti. Tako kot pri večini drugih mačk, tudi oblakani leopardi skrbno skrbijo za svoja ozemlja in so precej veličastni lovci, ki se prežijo z živalmi, manjšimi in večjimi od njih. Vse zabeležene informacije o teh mačkah temeljijo na opazovanjih na živalih, ujetih v ujetništvu, in le malo jih je bilo opaziti pri tistih, ki živijo v divjini.

Razmnoževanje

Spolno zorenje obarvanih leopardov se začne pri 26 mesecih, tako za moške kot za ženske člane vrste. Sezona parjenja traja od decembra do marca. Znano je, da so samci med ritualom parjenja pokazali agresivnost, včasih močno grizli samice do točke, v kateri so izrezali vretenca. Ko najdejo združljivega partnerja, se parjenje pojavi večkrat v obdobju nekaj dni. Med kopulacijo bo ženska potrdila in spodbudila moškega skozi glasovne zvoke. Po vzreji moški takoj zapusti žensko in je običajno minimalno za vse, ki so vključeni v vzrejo svojih mladičev.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019