Dejstva sivih kitov: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Sivi kiti veljajo za srednje velike kite in segajo do 14 metrov. Tehtajo do 33 ton (30.000 kilogramov), pogosto pa jih vidimo prekrite z belimi lisami, ki so dejansko sestavljene iz več kot 400 kilogramov parazitskih rakov in kitov. Samice te vrste so običajno večje kot samci, čeprav sta obe po videzu podobni. Sivi kiti nimajo hrbtnih plavuti. Namesto tega imajo majhno grbo, ki ji sledi šest do dvanajst udarcev. Ime dobijo po barvi, ki sega od svetlo sive do temno oglje.

Diet

Kot kitolov se v zgornji čeljusti sivega kita nahaja približno 300 filtrskih plošč, znanih kot "baleen". Sivi kiti uporabljajo svoj balin kot filter za ločevanje hrane od drugih odpadkov. To naredijo tako, da se obrnejo tako, da je ena stran ustnic obrnjena proti morskemu dnu. Sivi kit nato potegne v svoj jezik, ustvarja vakuum in sesanje sedimenta in hrane v svoja usta. Kljub svoji velikosti se sivi kiti hranijo z najmanjšimi živalmi, pri čemer vsak dan zaužijejo približno 1 245 kilogramov hrane. Njihova prehrana je sestavljena predvsem iz drobnih, podobnih kozic bitk, imenovanih amfipod, ki živijo na blatnih morskih tleh. Kot oportunistične hranilnice bodo jedli tudi cevke, škampe, ličinke rakovice in druge majhne ribe.

Habitat in območje

Sivi kiti se danes nahajajo v severnih delih Tihega oceana. Nekoč so tudi naseljevali severni Atlantski ocean, vendar so bili tam iztrebljeni v 17. stoletju. V divjini je še vedno več kot 20.000 individualnih sivih kitov in s stabilno velikostjo populacije so sivi kiti uvrščeni med vrste "najmanj skrb" na mednarodni uniji za ohranjanje rdečega seznama ogroženih vrst narave. Največja grožnja, s katero se soočajo, je še vedno človeški kitolov. Kiti kitov s počasno hitrostjo in razporeditvijo obalnih območij omogočajo lažje cilje za kitolovsko industrijo. Druge grožnje kitov vključujejo onesnaževanje morja (kot je ribolov z gospodarskim ribolovnim orodjem in razlitjem nafte), onesnaževanje s hrupom iz morskih plovil in trki z večjimi čolni in ladjami.

Vedenje

Običajno bodo sivi kitovi potovali v skupinah, ki so običajno sestavljene iz največ treh kitov. Vendar pa lahko med migracijsko sezono potujejo v strokih do 16 posameznikov. Poleti živijo na severu, kjer so oceanska tla bogata z življenjem, v jeseni in pozimi pa se bodo sivi kiti selili nazaj proti jugu navzdol v Mehiko v Bajo Kalifornijo, kjer so njihova gnezdišča. Turisti, ki obiskujejo njihove plemenske kraje, lahko občasno naletijo na določene kite, ki so "prijazni", vsaj v smislu, da bodo plavali do čolnov in omogočili ljudem, da se jih dotaknejo. Vendar so sivi kiti pridobili tudi ugled, ko se ločijo od svojih mladostnikov, tako da je treba biti vedno previden pri približevanju.

Razmnoževanje

Parjenje se običajno odvija v sezonskih razmnoževalnih območjih sivih kitov, žensko obdobje brejosti pa lahko traja do 14 mesecev, kar ji omogoča, da se še enkrat vrne v tople mehiške lagune, kjer bo rodila eno samico. Kot sesalec bo mati dojila mati približno 6 mesecev, saj bo z njo ostala v plitvih vodah. Ker je časovno obdobje za posameznika, ki postane spolno zrel, tako veliko, je bilo predlagano, da je velikost boljši pokazatelj spolne zrelosti pri kitih in ne na starosti. S tem v mislih se zdi, da sivi kiti postanejo spolno zreli odrasli, ko so dolgi od 11 do 12 metrov.

Priporočena

Kakšna je valuta Gane?
2019
Svetovni voditelji pri proizvodnji zelja
2019
Kje živijo Jaguari?
2019