Dejstva Sable - Azija

Fizični opis

Skozi dele severnih mongolskih gora, Kitajske in Sibirije, živi majhno, podlasasto bitje, imenovano Sable. Sable doseže dolžine med 13 in 20 centimetrov, odrasli pa tehtajo od 2 do 5 kilogramov. Je mesojeda žival, ki spada v družino Mustelid, skupaj z vidro, jazbec, podlasica, kunec, belih dihurjev, kun in wolverines. Sables so znani po svojih finih, mehkih kožuhih, ki so v barvi od svetlo oranžno-rjave do skoraj črne. Včasih bodo nekateri Sables imeli tudi lise lososove barve. Na črnem trgu se ti plašči prodajajo po ceni med 50 in 1000 USD. Na legitimnih zahodnih trgih krznenih krznenih izdelkov pa se lahko krzneni plašč Sable poda do ogromnih $ 100.000 USD.

Diet

V smislu lova zase, Sable uporablja svoje akutne občutke vonja in sluha, da izsledi svoj mali plen. Te plene so ponavadi zelo občutljive na zvok in vibracije skozi zemljo, zato je pomembno, da je Sable lahek na svojih nogah in zelo skrivnosten. Sable ponavadi lovi majhne sesalce in ptice, včasih pa bo tudi ribarila. Poleg visoke mesne prehrane Sables jedo tudi druge beljakovine, bogate z beljakovinami, kot so jajca, in majhno količino različnih jagod in rastlin. Po iskanju hrane je običajno, da Sables shranjuje ali “cache” njihovo hrano za poznejše mesece, ko hrana ni tako bogata.

Habitat in območje

Čeprav se ruski sabli lahko najdejo po celotni Srbiji, se Sables pogosteje pojavljajo v nekaterih delih severne Azije. Mongolija, Kitajska, Japonska in Rusija so dom večine Sables, večina jih živi v svojih gostih gozdovih, ravnicah in gorah. Radi živijo v zmernih gozdovih, kjer se gostje nahajajo na gozdnih tleh. Te živali najbrž ne bodo uničene kmalu in so po rdeči listi IUCN uvrščene med vrste "najmanj zaskrbljenosti", od leta 2011 pa jih je bilo po njihovi diaspori 1, 1-1, 3 milijona.

Vedenje

Sabili so razvrščeni kot "gibljiva" bitja, kar pomeni, da imajo sposobnost premikanja iz enega kraja v drugega. Uporabljajo svoj vonj in sluh, da ujamejo svoj plen in hranijo svojo hrano za dneve, ko je manj bogat. Razlog za to je, da lahko vreme v podnebnih razmerah, v katerih živijo, postane nepopustljivo, zlasti v zimskih mesecih, v katerih se lahko Sables zavetijo v svojih brlogih, dokler se vreme ne razjasni in se toplejše temperature vrnejo. Sable, kot vse divje živali, je lahko hudo agresivna do ljudi. Toda, ko so udomačene, jih pogosto opisujejo kot igriv, pitjujoče in radovedne živali.

Razmnoževanje

V poletnih mesecih od junija do avgusta je sezona parjenja Sable. Moški Sables bo ustvaril žlebove v snegu ali na tleh in pogosto uriniral, da bi zahteval ozemlje, kot tudi, da bodo vse bližnje ženske vedele, da so tam. Po približno osmih mesecih nosečnosti bo ženska Sable rodila legla od 1 do 7 mladičev. Mladiči potrebujejo približno sedem tednov, da končajo sajenje od svojih mater in začnejo jesti trdno hrano. Po tem času mladički hitro zrejo. Povprečna življenjska doba za Sables v naravi je le 8 let. Vendar pa lahko dosežejo do 18 let, ko so udomačene in vzrejene v ujetništvu.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019