Dejstva rjavega medveda: živali Severne Amerike

Fizični opis

Rjavi medved, ali Ursus arctos , ni vedno rjava, kljub temu, kar pomeni njeno ime. Rjavi medvedi so lahko črni, temno rjavi, krem ​​barve ali rumeno obarvani, odvisno od podvrste in podnebnih razmer, v katerih živijo. Njihovo krzno postane pozimi pozimi, tako da ujame toploto in izolira njihova telesa. Verjetno najbolj značilna značilnost teh medvedov je videz njihovih krempljev, ki lahko dosežejo štiri centimetre v nekaterih rjavih medvedih. Njihova povprečna teža spomladi znaša med 500 in 900 funtov za moške in 250 in 450 funtov za ženske. Pogosti pogosto dosežejo višino, ki znaša skoraj 10 čevljev. Ti medvedi lahko delujejo tako hitro, kot približno 35 milj na uro, in lahko živijo tako dolgo kot 34 let.

Diet

Kot dokazujejo njihove velike velikosti, rjavi medvedi radi jedo in lahko jedo skoraj vse. Kljub grozoviti ugledu kot krvoločnim morilcem, levji delež njihovih obrokov sestavljajo rastline in glive, zlasti jagode, trave, cvetje, oreški in gobe. Medtem pa lahko sestavine mesa v njihovih dietah sestavljajo los, losos, karibu, rakovice, školjke, jeleni, žuželke, ličinke, ličinke in še več, kar dokazuje, da so vsestranski in lahki lovci in ribiči.

Habitat in območje

Čeprav na splošno živijo v severnem podnebju, ti medvedi ne kažejo preferenc za višinske razmere, njihov obseg pa pokriva večje območje sveta, kot ga imajo druge vrste medvedov. Mnoge, ki so jih poznali, so se v preteklosti razširili v Iran, Pakistan, Španijo, Italijo, Japonsko in številna druga mesta, ki jih običajno niso povezovali. Prebivalci rjavega medveda še danes živijo na številnih območjih in nekatera poročila, čeprav so v veliki meri neutemeljena, trdijo, da živijo v Severni Afriki in da ostanki ostajajo tudi v Mehiki. Na žalost, dokazi, ki podpirajo te trditve, niso primerni. Glavni razlog za to odtujitev vrste, ki je nekoč potovala po svetu, je izguba habitata. Na primer, rjavi medved je izgubil 98% svojega nemotenega naravnega habitata v 48 državah v sosednji ZDA. Trenutno v Aljaski živi približno 95% vseh rjavih medvedov v Združenih državah, kar pomeni približno 32.000 medvedov. Kanada gosti približno 20.000 medvedov v Britanski Kolumbiji, Alberti, Yukonu in severozahodnih ozemljih. Mehiški Grizzly pa je izumrl. Poročila kažejo, da je lovalec zadnjo lovko ustrelil leta 1976. Rjavi medvedi redko napadajo ljudi, razen če se počutijo ogrožene. Dejstvo je, da se večina napadov dogaja v juliju, avgustu in septembru, ko toplo vreme povzroči več pohodnikov in lovcev, da namenoma napadajo svoje domove ali vzpostavijo taborišče v bližini njihovih habitatov. Čeprav so rjavi medvedi zaščitena vrsta v večjem delu sveta, jim divja lova in degradacija habitatov še naprej ogrožata.

Vedenje

Rjavi medvedi so ponavadi nočni, čeprav se nekateri sprehajajo zjutraj ali zgodaj zvečer. Ne prezimujejo popolnoma kot drugi medvedi, vendar v zimskih mesecih zelo ohlapno obnašajo energijo. Izkoristijo poletje in jesen, da si navežejo telesne maščobe tako, da jedo čim več. Včasih lahko celo sami podvojijo svojo telesno težo v teh dveh sezonah. Skozi celoten rod so sposobnosti medvedov, da se zbirajo, lovijo, lovijo, nežno skrbijo za svoje mlade, tečejo na dveh ali štirih nogah, plazijo, plavajo in se vzpenjajo, pa so jih smatrali za sveto bitje v mnogih kulturah, in blizu ogledalo človeštva v “divjini”.

Razmnoževanje

Moški medvedi (merjasci) ne nudijo veliko pomoči pri vzreji njihovih potomcev. Namesto tega je ženskam (svinjam) prepuščeno vse delo. Matere porodijo, medtem ko spijo pozimi. Ko se rodijo, mladiči nimajo las ali zob. Poleg tega ne vidijo. Prehranijo se z materinim mlekom skozi zimo. Nekatere matere ne preživijo zime, nekateri raziskovalci pa so zabeležili primere, ko samice sprejemajo potepuške kokoši.

Priporočena

Kritično ogroženi sesalci Argentine
2019
Kaj je renij in kakšne so njegove uporabe?
2019
Kaj je kapital v arhitekturi?
2019