Dejstva o snežni gosi: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Snežna gos je del družine Anatidae, ki je razširjena po vsej Severni Ameriki in vključuje druge gosi, pa tudi race in labode. Snežna goska je znana po belih perjah, čeprav je pogosta napačna predpostavka, da vse snežne gosi krasijo tako ledeno beli plašč. Ravno nasprotno, samo "beli morfi", ki gojijo ta trdna bela perja, kot "modro-morfs" rastejo temno, pegasti, rjavi plašč. Odvisno od velikosti in zrelosti snežne gosje, lahko njegov razpon kril doseže dolžino 4, 5 metra, čeprav njihovi majhni telesi običajno rastejo samo med 2 in 3 metri visok. Moški snežni gosi bodo zrasli do teže med 5 in 6, 5 kilogramov, pri čemer bodo ženske nekoliko manjše pri 3, 5 do 5 kilogramov.

Diet

Snežne gosi so rastlinojede živali, kot tudi mnoge druge selitvene ptičje vrste. Jagode, trave in listi so med priljubljenimi pri prehranjevanju s snežno gosko, čeprav se lahko, ko gosi potujejo na jug, spremeni njihova prehrana, da bi bolje ustrezala njihovim novim okoljem. Ženska snežna goska bo krmo do 18 ur na dan za hrano, ko bodo prišli do razplodov. To traja, dokler se ne položijo in se izležejo jajca, v tem času bodo porabili le približno eno uro ali dve dnevno hranjenje. Snežna gosji lahko proizvedejo 6 do 15 iztrebkov na uro, ker bodo njihove prebavne poti prebavile hrano največ dve uri.

Habitat in območje

Njihova epska letna pot po jugu daje Snežni gosi enega največjih razponov med vsemi njihovimi pticami v Novi svet. V zimskih mesecih letijo na jug, saj ne morejo prenašati hladnih zimskih mesecev v Kanadi. Po zimskem času bodo snežne gosi ponovno letele nazaj proti severu, kjer bodo položile jajca v gnezdišča na arktični tundri. Zaradi obsežnega prehranjevanja lahko snežne gosi povzročijo veliko škode na območjih, kjer se prehranjujejo. V odgovor na to so pred letom 1916 ptice lovili skoraj do izumrtja. V tem času so bili sprejeti zakoni, ki so omejevali lov na snežne gosi. Do sedemdesetih let prejšnjega stoletja je bil lov na te ptice ponovno dovoljen, čeprav se njihovo število stalno ureja. Danes ni nevarnosti za Snow Geese, saj se njihovo število še naprej povečuje, lov na njih pa je spet dovoljen.

Vedenje

Snežne gosi so družabne ptice in pripadajo jatam. Te jate so v zimskih mesecih in med selitvami še posebej velike. Da bi našli svojo hrano, se bo snežna goska prehranjevala v plitvini (da bi našla določene trave) ali na kopnem. So odlični letalci, plavalci in pešci. Vedno vsestranska bitja, snežne gosi letijo med selitvijo, lahko plavajo, ko spijo, in hodijo, ko se prehranjujejo, da bi našli hrano.

Razmnoževanje

Podobno kot cesar Pingeuns, se bo snežna goska parila s samo 1 ali 2 pticami v celotnem življenju. Pripnejo se med seboj v starosti od 2 do 4 leta. Vsaka ženska snežna goska je filopatska, kar pomeni, da se bo vrnila samo na svoje lastne gnezditvene razmere, da bi rodila. Ženske snežne gosi bodo skupaj gnezdile v kolonijah, ki so običajno višje od morske gladine. Ena samica lahko položi do 5 jajc in za začetek valjenja traja od 20 do 25 dni. Ko se otroška snežna goska izleže, traja le nekaj ur, da otrok zapusti gnezdo in začne potovati z materjo. Snežni gosi bodo prvi mesec ali več svojega mladega življenja peš in na približno 50 dni bodo začeli leteti. Mlada snežna goska bo ostala s svojo družino približno 3 leta, dokler ne bo pripravljena na lasten reproduktivni cikel.

Priporočena

Države z največjo pojavnostjo raka jajčnikov na svetu
2019
Najmanj koruptivne države na svetu
2019
Najsevernejše točke severnih držav na svetu
2019