Dejstva o kojotih: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Kojot je znanstveno znan po svojem binomskem imenu Canis latrans in kraji med isto družino kot domači psi, lisice in volkovi. V skupni kojotni vrsti je približno dvajset podvrst, med njimi Plains, Mexican, Salvador in Mountain Coyote. Vsaka od teh podvrst ima manjše razlike v vzorcih in velikosti dlake, ki jih razlikujejo med seboj. Zaradi prisotnosti toliko podvrste kojotov je težko trditi, da so specifične fizikalne lastnosti splošne med vrstami. Vendar pa obstajajo številne skupne lastnosti. Ti vključujejo velikosti kojotov, z dolžino nosu do repa od 0, 9 do 1, 35 metra za odrasle kojote. Samci so običajno nekoliko daljši od samic iste starosti. Razpon teže moških kojotov je 8-20 kg, za samice pa 7-18 kg. Barva kojotnega krzna se spreminja s starostjo, podvrsto in fizično lokacijo kojota. Pogosto so osnovni barvni vzorci rdeči ali rjavi. Dodatne oznake razpršene črne, bele ali sive proge in zaplata v nepravilnih vzorcih zagotavljajo veliko nadaljnje sorte. Kojot ima tanko glavo s koničastim nosom in vidnimi ušesi. Rep zrelega odraslega kojota je običajno nekje med 40 cm in 46 cm. Druga značilna lastnost je, da je rep navadno obrnjen navzdol, ko se kojot premika.

Diet

Otroci kojotov se v prvih dveh mesecih svojega življenja zanašajo na mleko od svoje matere. Po odstavitvi so gojeni kojoti le mesojedci. Njihov glavni plen vključuje male živali, kot so veverice in divji zajci. Ulovijo svoj plen tako, da napadajo spredaj in grizeta vratove, da bi iztrebili manjše živali. Drugi na seznamu svojih plen vključujejo dikobole in majhne glodalce, kot so miši. Zaradi majhnosti teh živali kojoti ponavadi lovijo sami. Prav tako napadajo živino, pri čemer so ovce na vrhu seznama tarč, in precej pospravijo za že mrtve trupe skoraj ničesar, kar bi lahko naleteli.

Habitat in območje

Stanovanje kojota se imenuje brlog. Tam lahko živijo sami, v začasnih pakiranjih ali v jedrskih družinskih enotah. Kojot je rojen v Severni Ameriki. Štejejo se za "najmanj zaskrbljujoče" v smislu ogroženosti zaradi njihove široke porazdelitve in velikega prebivalstva v tej regiji. Čeprav so bili pred evropsko kolonizacijo in naseljevanjem kojoti koncentrirani na tisto, kar je zdaj ameriški jugozahod, so se velike ravnice Kanade in ZDA ter severna Mehika, 19. in zgodnja 20. stoletja razširile po skoraj celotni celini. Veliko tega je bilo posledica manjšega števila sposobnejših plenilcev, kot so volkovi, ki so bili prisotni zaradi pretrganosti, in kojoti, ki so posegali v njihove prejšnje domene.

Vedenje

Za razliko od večine članov družine psov kojoti niso odvisni od paketov ali družinskih enot za preživetje. Prav tako so precej manj agresivni, kar se kaže v njihovi izbiri manjšega plena in nagnjenosti k čim večjemu izčrpavanju. Vendar pa postanejo agresivni, ko gre za boj za teritorialno prevlado, čeprav običajno ne za parjenje pravic z drugimi kojoti. Kojoti komunicirajo z uporabo različnih zvokov lajanja, pa tudi fizičnih znakov. Hormoni in dišave (feromoni) se uporabljajo tudi za te namene, zlasti med sezonami parjenja.

Razmnoževanje

Kojoti so izključno monogamni in običajno živijo v jedrskih družinskih pakiranjih. Njihovo parjenje se običajno dogaja sredi zime. Ženske, ko so “v vročini”, sproščajo dišave, ki bodo pritegnile več moških. Za razliko od večine drugih divjih živali, se ne more boriti za njeno odobritev. Ko se ženska odloči, se bodo drugi moški umaknili, tako da bo par preživel dve do tri mesece veznega obdobja, ki ga lahko primerjamo z udomačevanjem pri ljudeh. Takšni vzorci v živalskem kraljestvu niso običajni. Po kopulaciji, brejost običajno traja 63 dni, vrhunec pa je, da so mladiči dostavljeni v brlogu. Mladiči morajo približno tri ali štiri mesece biti pripravljeni zapustiti brlog in postati neodvisni.

Interakcije z drugimi vrstami

Kojoti so v nenehnem tekmovanju s sivimi volkovi in ​​rdečimi lisicami, ki imajo podobno porazdelitev in prehrano. Ponavadi napadajo lisice, vendar se umaknejo od volkov. Cougars in bobcats so tudi njihovi naravni sovražniki. Kljub splošnim prepričanjem, kojoti, ne volkovi ali gorski levi, v ZDA ubijejo več živine kot kateri koli drugi plenilci. Kojoti so uspeli preživeti kljub naraščajočemu človeškemu prebivalstvu v Severni Ameriki. To se deloma pripisuje ureditvi lova na kojot. V preteklosti so zahodni naseljenci občasno lovili kojote za svoje meso, čeprav so to bolj pogosto storili za donosne prihodke v trgovini s krznom. Čeprav redki, so bili dokumentirani kojotni napadi na ljudi, čeprav se pogosto ne končajo z resnimi poškodbami v smrti. Obstajajo dokazi, da so lahko predkolonialne ameriške kulture udomačene kojote, čeprav je praksa danes redka.

Priporočena

Kakšna je valuta Gane?
2019
Svetovni voditelji pri proizvodnji zelja
2019
Kje živijo Jaguari?
2019