Dejstva o Emu: Živali Oceanije

Fizični opis

Emu ( Dromaius novaehollandiae ) je druga največja ptica na svetu, katere višina odraslih se giblje med 4, 9 in 6, 2 metra (150-190 centimetrov), njihova dolžina kljuna do repa pa znaša med 4, 6 in 5, 4 metra (139-164). centimetrov). Samice te vrste so običajno večje od samcev. Dlakav videz ptic je posledica dvakratnih rjavih peres. Emusi so ptice, ki ne letijo, z majhnim razponom kril in strukturo perja, ki ne podpira letenja. Edini namen njihovih zakrivljenih kril in perja je torej zagotoviti izolacijo pred ekstremnimi vremenskimi razmerami. Njihove noge imajo tri prste z majhnimi blazinicami pod njimi, da pomagajo pri vožnji po ostrem terenu. Njihove dolge noge in visoko razvita mišičja medeničnega uda jim omogočajo, da delujejo na izredno visokih hitrostih, ki lahko dosežejo do 30 milj na uro (48 kilometrov na uro). Ta agilnost, skupaj z ostrimi kremplji, vidom in sposobnostmi sluha, omogoča pticam, da se učinkovito branijo. Telo emuja je prekrito s sivo rjavo perje, s svetlo modro barvo kože, ki se preluknja po območju vratu.

Diet

Emus ima vsestransko prehranjevalni vzorec, ki ga sestavljajo rastlinska živila, kot so rože, semena in sadje, pa tudi žuželke. Široko paleto žuželk, kot so kobilice, hrošči, gosenice, cvrčke, moljke in mravlje, uživa emus. Kot noji tudi emus pogoltne kamne in kamenčke za pomoč pri prebavi. Emu lahko pogoltne kamne do 45 gramov in lahko v vsakem trenutku v svojem prebavnem sistemu zadrži do 700 kilogramov kamna v prebavnem sistemu. Ko so v ujetništvu, so te ptice opazili, da pogoltnejo frnikole, oreške, vijake, nakit in druge nenavadne predmete. Emus raje živi v regijah z zadostno količino vode in hrane ter potuje na dolge razdalje, 12 do 15 kilometrov na dan, ko njihovi viri hrane postanejo redki.

Habitat in območje

Emusi se pojavljajo po vsej celinski Avstraliji v širokem razponu habitatov, od obalnih regij do visokih nadmorskih višin. Raje živijo v regijah s trajnostnimi viri hrane in vode, kot so odprti gozdovi, lesna območja, mokrišča in kmetije. Posebej visoka populacija teh edinstvenih ptic je v savanskih traviščih in sklerofilnih gozdovih v Avstraliji.

Vedenje

Emus so dnevna bitja, ki se umirijo po sončnem zahodu in spijo do konca noči. Dnevne ure preživljajo v dejavnostih, kot so nabiranje hrane, čiščenje perja in kopanje prahu, ki so občasno prepredene s počitkom. Te ptice ustvarjajo edinstvene zvoke, ki so pretežno "razcvetujoče" pri ženskah in "mahajo" moški. Cvetoči zvoki nastajajo v času dvorjenja in služijo kot grožnja tekmecem, ki tekmujejo za ozemlje in družabnike. Napihljiva vreča za grlo je odgovorna za izdelavo teh zvokov, in njihove višine se razlikujejo od visoko intenzivnega buma, ki ga lahko slišite z razdalje 1, 2 milje (2 kilometra) do nižjega, ki se uporablja med urejanjem in gnezdenjem. Med samomorilskimi obrambami, dvorjenjem in gnezdenjem nastajajo grunčki zvoki. Emus hlače v vroči sezoni za sprostitev toplote in v hladnem vremenu, njihovi večkratni zloženi nosni prehodi segrejejo vhodni zrak, ki doseže pljuča. Emusi lahko plavajo, vendar to običajno počnejo le v izrednih razmerah, kot so poplave ali ko reke zapirajo njihov dostop do boljših habitatov.

Razmnoževanje

V poletnih mesecih od novembra do januarja se moški in ženski emus povežeta za približno pet mesecev. Parjenje poteka v mesecih od aprila do junija, ko moški doživijo povišanje ravni testosterona in luteinizirajočega hormona, kar povzroči podvojitev velikosti testisov. V tem obdobju rastejo tudi moški in ženski emus. Samci gradijo gnezda na pol-votlih predelih v tleh, ki so skoraj ravne strukture. Območje gnezdenja je izbrano tako, da zagotavlja jasen pogled na okolico, da se odkrijejo kakršni koli bližajoči se plenilci. Za te vrste ptic so ženske pravzaprav ženske, ki sodijo moške in tekmujejo med seboj, da bi privabile pozornost moških. Parjenje poteka vsak dan ali v drugem dnevu, vrhunec pa je pri samicah, ki položijo 5 do 15 jajc vsak drugi ali tretji dan. Ko so jajca položena, samci začnejo gnezditi in komaj zapustijo gnezdo, dokler se jajca ne izležejo v celoti. V tem času so samci preživeli veliko telesne teže in so odvisni od shranjenih kalorij za preživetje. Ženska pa pusti moškega moškega v iskanju drugih moških. V primeru emusa se pogosto opazi "parazitizem plevela", pri čemer je za moške znano, da pogosto inkubirajo jajca, ki jih niso oropala.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019