Dejstva indijskega nosoroga: živali iz Azije

Fizični opis

Indijski nosorog, za razliko od drugih vrst nosorogov, ima samo en rog, zato njegovo znanstveno ime Rhinoceros unicornis, ki pomeni "rogat nos in enoprsti". Njegova sivo-rjava koža ima gube na vratu, ramenih in križu. Zaradi tega se indijski nosorog zdi, kot da nosi oklepne plošče. Dolžina glave in telesa moškega je 368 do 380 centimetrov, ženska pa 310 do 340 centimetrov. Višina moškega ramena je med 170 in 186 centimetrov, za žensko pa 148 do 173 centimetrov. Zreli moški tehta 2200 kilogramov, medtem ko odrasla ženska tehta 1.600 kilogramov po ARKiveovi pobudi. Indijski rogovi nosoroga so dolgi med 8 in 25 centimetrov, po podatkih World Wildlife Fund (WWF).

Diet

Indijski nosorog je rastlinojed, predvsem pa pašnik. Pase se zgodaj zjutraj ali zvečer, njegova prehrana pa večinoma sestoji iz trave, kot je Sahar, čeprav tudi poje liste, veje, gojene rastline, grmičevje, sadje in vodne rastline. Zgornja ustnica indijskega nosoroga je nagnjena in se nagiba, kar mu omogoča, da zgrabi dolge trave in liste. Pri hranjenju s krajšo travo pa ni potrebno uporabljati te edinstvene lastnosti, kot to zahteva ARKive. Indijski nosorog je všeč tudi naravnim in umetnim "solnim lickam", iz katerih pridobi ključne minerale.

Habitat in območje

Majhni deli Indije in Nepala so tam, kjer je danes mogoče najti populacije indijskega nosoroga, čeprav so v preteklosti živeli tudi v Butanu, Pakistanu in Bangladešu. Te države imajo tropska in subtropska travišča, savane, grmičevje, gozdove in močvirja, ki jih lahko naseli indijski nosorog. Na rdečem seznamu ogroženih vrst Mednarodne zveze za ohranjanje narave iz leta 2008 je indijski nosorogov razvrščen kot "ranljiva" vrsta. Športni lov, konflikti med človeškim in nosorogom ter posegi v njegov življenjski prostor za kmetijstvo in razvoj so skoraj izničili njegovo prebivalstvo, ki je v eni točki doseglo manj kot 200 v 20. stoletju. Drugi dejavniki za upad indijskih nosorogov so bile tujerodne rastline, ki preplavljajo travišča in pašne dejavnosti domačega goveda. Mednarodna fundacija Rhino Foundation poroča, da je danes še vedno približno 3.345 indijskih nosorogov, stalna prizadevanja za ohranitev pa upajo, da bodo v prihodnosti okrepila njihovo število.

Vedenje

Indijski nosorog je samotna žival, razen kadar se parijo ali ko samice skrbijo za teleta. Še vedno obstajajo amorfni grozdi, ki se oblikujejo v bližini zalivnih mest, kot so močvirja in v njihovih območjih hranjenja. Indijski nosorog ljubi plavati in se bo valil v blatu in vodi, da bo insekte ugriznil v občutljivo kožo in zmanjšal draženje, ko ga bodo ugriznili. Indijski nosorozi tvorijo simbiotične odnose z vrstami ptic, ki se hranijo s temi žuželkami, ki jih ugriznejo. Moški indijski nosorogi so teritorialni, čeprav običajno ne branijo teh ozemelj. Kljub temu lahko občasno naključno nabirajo drug drugega in označujejo ozemlja s kupi gnoja. Indijski nosorog vokalizira s hrustanjem, bučanjem in trubenjem.

Razmnoževanje

Indijski moški nosilec doseže spolno zrelost med 9 in 10 let, ženska pa se pripravi na paritev v starosti od 4 do 7 let. Vzreja za indijske nosoroge se pojavlja vse leto. Za moškega indijskega nosoroga, da bi se paril z žensko, se bori z drugimi moškimi s svojimi podobnimi sekljivci, dokler ni eden popolnoma prevladal nad drugim, da bi zahteval zmago. Po parjenju traja gestacijska doba 16 mesecev, nato pa rojstvo novorojenega teleta, ki tehta okoli 65 kilogramov. Pred rojstvom novega teleta bo majka odvzela odstavljeno tele iz prejšnje nosečnosti, običajno približno 18 mesecev. Povprečna življenjska doba indijskega nosoroga je približno 40 let, meni National Geographic.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019