Dejstva evrazijskih medvedov: evropske živali

Fizični opis

Zaradi svoje barve imenujemo tudi rjavi medved, ki ima bogato in zelo debelo dlako. Lasje tega plašča lahko zrastejo do pet centimetrov dolgo. Z okroglo glavo, majhnimi ušesi in široko lobanjo je težko zamuditi evrazijskega medveda. Moški lahko dosežejo do 800 kilogramov, ženske pa so precej manjše in tehtajo okrog 300 do 500 funtov. Največji evrazijski medved je dosegel dolžino več kot osem čevljev in tehtal več kot 1000 funtov. Pogosteje pa so moški evrazijski rjavi medvedi, ki zrastejo samo do šest ali sedem čevljev.

Diet

Podobno kot pri prehrani njihovih bratrancev, grizlijskih in sirskih rjavih medvedov, so evrazijski medvedi vsejedi, kar pomeni, da zaužijejo tako rastline kot živalsko hrano. Seveda bodo evrazijski medvedi kosili na ohrovtih, rastlinah, koreninah, žuželkah, ribah in sesalcih. Čeprav so njihovi glavni viri živalske hrane razmeroma majhni sesalci in žuželke (zlasti molji), so znani tudi evrazijski rjavi medvedi, ki odvzamejo velike živali. Te živali se lahko raztezajo od losov, jelenov, gorskih koz in bighornskih ovc, do bizonov in muskoxenov. Da pa bi te živali odstranili, jih je treba ločiti od ostalih čred in pogosto so mladi ali bolni od teh vrst, ki so žrtve.

Habitat in območje

Zaradi velikega razpona evroazijskih medvedov po Evropi in delih Azije je danes živih 100.000 tisoč. Od teh 100.000 jih je okoli 70.000 v Rusiji. Evrazijskega medveda je mogoče najti tudi v gorskih verigah po Japonski, severozahodni Afriki in Himalaji. Rjavi medvedi izvirajo iz gorskih območij, čeprav se bodo v nekaterih primerih razširili v nižje ležeče gozdove, zlasti zaradi spremembe razpoložljivosti hrane. Mednarodna zveza za ohranjanje naravne rdeče liste ogroženih vrst uvršča evrazijske rjave medvede kot vrsto "najmanj skrb".

Vedenje

Podobno kot kanadski grizli, evrazijski rjavi medved dominira v svojih deželah kot vrhnji plenilec. Kot je razvidno iz zgodovine, so bile prehrane med evroazijskimi rjavimi medvedi do srednjega veka okoli 80% mesojede. Potem, ko so ljudje postali večja grožnja in preprečili medvedom, da bi lovili živino, so se živali morale prilagoditi svoji okolici. Danes je prehrana rjavega medveda le 15% mesa. To pomeni, da evrazijski medved večino časa porabi za čiščenje jagod, listov in žuželk. Na zelo hladnih območjih, kot je Srbija, bodo medvedi v zimskih mesecih od decembra do marca prezimili. Potem, pridi spomladi, se začnejo mešati, ko se začne parjenje.

Razmnoževanje

Po zimskem spanju traja paritev evrazijskega rjavega medveda od maja do julija, potem pa ženska ostane noseča 180 do 266 dni. Večina rojstev se pojavi v mesecih hibernacije, od decembra do marca, saj lahko samice rodijo na varnejši lokaciji. Podobno kot mnogi mladi sesalci, se otroški evrazijski rjavi medvedi rojevajo izjemno ranljivi in ​​odvisni od svojih mater. Dojenčki so rojeni slepi in goli, tehtajo le 340 do 680 gramov (12 do 24 unč). Do šestih mesecev bo mladiček dosegel 55 kilogramov in ga bo dojila tudi doječa mati. Kljub temu pa se v tem času počasi vnašajo majhni listi, jagode in žuželke v mladiče. Večina medvedov bo umrla v zgodnjem otroštvu zaradi lova ali bojevanja med moškimi. Kljub temu lahko evrazijski rjavi medvedi živijo od 20 do 30 let v naravi, če jih taki nasilni dogodki ali bolezen ne ubijejo najprej.

Priporočena

Kritično ogroženi sesalci Argentine
2019
Kaj je renij in kakšne so njegove uporabe?
2019
Kaj je kapital v arhitekturi?
2019