Črni medved: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Binomsko znanstveno ime ameriškega črnega medveda, Ursus americanus, preprosto pomeni »ameriški medved«. Do takrat je taksonomistov zabeležil skupno 16 podvrst britanskega črnega medveda. V nasprotju s tem, kar ime nakazuje, niso vsi člani ameriških »črnih« vrst medvedov dejansko črne barve. Zahodni črni medvedi pogosto prikazujejo namige cimeta in rjave barve poleg črne barve, medtem ko so lahko njihovi vzhodni kolegi skoraj povsod rjavi. Teža ameriških črnih medvedov se lahko zelo razlikuje glede na spol, starost, letni čas, lokacijo in zdravstveno stanje. Odrasli moški lahko obsegajo od nekaj več kot 100 do več kot 500 funtov. Na splošno so svinje (samice) približno 30% manj masive kot merjasci (moški), medvedi na vzhodni obali pa so težji od tistih na zahodni obali, severni medvedi pa težji od južnih. Največje divje črne medvede, ki jih je treba loviti in ubijati, so presegle 800 kilogramov, največje v ujetništvu pa se je približalo 1.000 funtom. Živali, ki imajo kratke, nevložljive kremplje, imajo ostrejši profil od nosa do čela in relativno daljših, manj zaokroženih ušes, kot mnogi drugi medvedi. Znano je, da so odrasli ameriški črni medvedi visoki približno 3 metre na vseh štirih nogah, nos pa do 75 centimetrov dolgega repa in zelo kratki repi glede na velikost telesa.

Diet

Ameriški črni medvedi so vsejedi živali, ki se raje prehranjujejo z različnimi živili. Njihove značilne diete vključujejo žuželke, oreške, rastline, med, sadje, mrhovino, manjše sesalce in ribe. Njihove prehrane se zelo razlikujejo glede na njihovo dejansko lokacijo in letni čas. Črni medvedi bodo včasih za preživetje ubili losove mladiče ali mlade jelenske telete, s tem pa okrepili svoj ugled kot zelo oportunistične jedo.

Habitat in območje

Medvedi, ki so odlični drevesni plezalci, veljajo za najmanjšo, vendar najbolj razširjeno medvedsko vrsto severnoameriške celine. Njihova populacija, po nekaterih ocenah, dosega 1 milijon močnih prebivalcev, poleg tega pa ji pomagajo tudi divjad in naravne parke v Mehiki, ZDA in Kanadi. Znano je, da črni medvedi živijo večinoma na gozdnatih območjih, zlasti v listavcih in iglavcih, vendar pogosto zapuščajo konvencionalne habitate v iskanju vode in hrane. To je pogosto lahko posledica tega, da jih občasno privlačijo človeške skupnosti zaradi razpoložljivosti hrane v razvitih regijah, kot je na primer v smeti ljudi ali na njihovih kmetijah in vrtovih. Črni medvedi so stalni gostujoči gostje, ki prečkajo velika ozemlja. Ameriški Črni Medvedi so bili zgodovinsko znani po skoraj vseh gozdnatih območjih Severne Amerike. Vendar pa so zdaj bolj omejeni na območja, ki so manj gosto naseljena v ZDA, vendar še vedno prebivajo v večini njihovih zgodovinskih regij v Kanadi, razen na območjih, ki so intenzivno obdelana v osrednjih ravnicah in v stanovanjskih območjih. Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) jih je navedla kot vrsto "najmanj skrb". Razlog za to je njihova velika svetovna populacija, za katero se ocenjuje, da je približno dvakrat večja od vseh drugih vrst medvedov skupaj, kar omogoča njihova razširjena distribucija in prilagodljiv način življenja. Večina drugih vrst medvedov je ogroženih ali izumrlih. Pravna lovna obdobja so pogosto na voljo na različnih področjih, da bi pomagali pri ohranjanju populacije ameriškega črnega medveda, saj so ta bitja zagotavljala visoko kakovostno meso divjadi. Prodaja delov medveda pa je v večini krajev nezakonita, kršitelji zakonodaje pa lahko za prodajo prodajajo stroge finančne in kazenske kazni. V novem tisočletju narašča njihova geografska in številčna prisotnost.

Družbeno vedenje

Ena vedenjska lastnost, ki je skupna večini ameriške podvrste Črnega medveda, je sposobnost uporabe njihovih krempljev in zob za označevanje dreves kot oblike komunikacije. Te živali, ki so v naravi ločene od mladičev in mater, imajo običajno raje same. Lahko pa se včasih medsebojno prenašajo, ko je v določeni regiji dovolj hrane in se namesto tega prehranjuje v skupinah. Velik odstotek črnih medvedov prezimuje, odvisno od razpoložljivosti hrane in lokalnih vremenskih razmer. Na primer, medvedi ne smejo prezimiti v regijah z dosledno oskrbo s hrano in toplim vremenom pozimi.

Reproduktivne navade

Znano je, da se ameriški črni medvedi parijo v poletnih mesecih in imajo obdobje brejosti 63-70 dni. Povprečna ženska lahko v svojem življenju rodi 1-6 mladičev, njeni mladiči pa ostanejo z njo eno leto in pol po obdobju odstavitve, ki je običajno 6-8 mesecev. Ženske črne medvede običajno postanejo spolno zrele po približno dveh letih od rojstva, vendar se lahko občasno razmnožujejo po enem letu, ko mladi umrejo iz različnih razlogov.

Priporočena

Kakšen tip vlade ima Barbados?
2019
Najbolj uspešne države na Red Bull Air Race
2019
Države z najvišjo stopnjo vegetarijanstva
2019