Čilevi najbolj ogroženi sesalci

Čile je južnoameriška država, ki leži med Tihem oceanu in Andami. Država meji na pomorski prehod Drake in države Bolivije, Argentine in Perua. Čile uveljavlja več kot milijon kvadratnih kilometrov celine Antarktike, čeprav so bile v skladu s Pogodbo o Antarktiki zahtevki začasno ustavljeni. Čile ima veliko biotsko raznovrstnost, vključno s številom ogroženih vrst. Darwinove lisice, kratke repa, dolge repa in Pacific Degu so v Čilu med drugimi sesalci kritično ogrožene.

Kratke repa (Chinchilla brevicaudata)

Kratko-repa Chinchilla je ogrožena vrsta glodalcev, katerih avtohtoni habitati so Čile, Peru in regije Andov v Argentini in Boliviji. Kratko-repa chinchilla je dolga od 28 centimetrov do 49 centimetrov in tehta med 38 in 50 unč. Kratke repa ima kratke sprednje noge in dolge in močne zadnje noge. Činčile se skrivajo pod zemljo in skale za zatočišče, ki večinoma živijo v hladnih podnebjih, ki so jim zaradi svoje debele dlake dobro prilagojene. Činčile so družbene živali, ki živijo v velikem številu in se hranijo z vegetacijo. Največja grožnja za činčile je lov, ki je znatno zmanjšal njihovo število. Lov na činčile je postal nezakonit leta 1929, ko je bil sprejet prvi uspešen zakon o zaščiti, vendar zakoni niso bili uveljavljeni do leta 1983. Pogodba leta 1910 med Čilom, Perujem, Bolivijo in Argentino je bil prvi mednarodni poskus prepovedi komercialnega lova na činčile. Vendar je to samo privedlo do povišanja cen, kar je povzročilo hitro zmanjšanje preostalega prebivalstva činčile. Tako čilska vlada kot Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) so kot ogrožene vrste uvrstile kratke repa.

Dolgotrajna činčila (Chinchilla lanigera)

Dolgorepci chinchillas najdemo v okolici Aucó, v bližini Illapela, v Čilu, pa tudi v zavarovanem območju Reserva Nacional Las Chinchillas in na območju La Higuera severno od mesta Coquimbo. Sesalec je majhne velikosti in ima zaobljene ušesa in daljši rep v primerjavi s kratkovolječo činčilo. Činčila ima dlake od 2 do 4 centimetrov dolge s sivimi, belimi in črnimi pasovi, prav tako je svilnata in neverjetno mehka. Dolge repne pasme chinchillas se razmnožujejo med oktobrom in decembrom v pomladnih mesecih na južni polobli. Tri različne sorte dolgorepih chinchil, med njimi La Plata, podskupina Costina in Raton. La Plata je mišična in debela kostna struktura v primerjavi z ostalima dvema. Je bolj okrogla, s kratko, široko glavo, precejšnjo razdaljo med ušesi in ravnim hrbtnim pasom, ramena tako široka kot prsni koš in križ. Kostina je razmeroma šibkejša v strukturi, z značilnimi dolgimi zadnjimi nogami, krajšimi sprednjimi nogami z ozkimi rameni, včasih debelim vratom in v-obliko glave. Raton je podoben v primerjavi z ostalimi, pri čemer so ušesa vodoravno tesno povezana in izrazito manjša. Stanovanjski prostor činčil je precej oster, poleti pa se podnevi dvignejo do 30 stopinj Celzija, ponoči pa se spusti na 7 stopinj Celzija. Uvrščena je na seznam ogroženih vrst, zato ima med čilskimi sesalci drugo najvišjo prioriteto ohranjanja.

Južna rečna vidra (Lontra provocax)

Južna rečna vidra je vrsta vidre, ki živi v Čilu in Argentini. Naseljuje sladkovodna in morska okolja in se včasih šteje tudi za podvrst Lontra Canadensis. Srednje veliko telo Južne reke lahko zraste do 70 centimetrov dolgo z dodatnimi 40 centimetri dodatne dolžine od repa in tehta okoli 10 kilogramov. Na vrhu ima temno rjavo krzno in na spodnji strani svetlejšo cimetovo barvo. Samice in potomci živijo v družinskih skupinah, moški pa živi v samoti in se hranijo z raki, ribami, mehkužci in pticami. Vido najdemo v morskih, sladkovodnih in kopenskih habitatih, čeprav se večinoma nahajajo v sladkovodnih jezerih in rekah, ki imajo gosto vegetacijo, zlasti ob obali. Njihovi habitati potrebujejo tudi koreninske sisteme zrelih dreves in padla drevesa. Južne rečne vidre so v zadnjih sto letih lovili na kožo in se nikoli niso mogli popolnoma okrevati. Obstaja le sedem znanih vrst, najdenih v celotnem Čilu in Argentini, ki so izolirane druga od druge in so bile navedene kot ogrožene vrste.

Pacifiški degu (Octodon pacificus)

Pacific Degu je vrsta glodalcev v družini Octodontidae. Naravni habitat Deguja je subtropski ali tropski vlažen nizinski gozd. Največja grožnja za Degu je bila izguba habitata. Degu je aktiven na dan, z aktivno relativno primitivnimi oktodontskimi značilnostmi, ima dolgo krzno in rep, ki mu primanjkuje dovolj. Degu je bil uvrščen med ogrožene vrste.

Okoljske grožnje in prizadevanja za ohranjanje

Te in druge vrste ogroženih sesalcev Čila so se zaradi človeškega vmešavanja znatno zmanjšale, zaradi česar so bili sprejeti nekateri zakoni o ohranjanju, ki so pomagali ohraniti njihove populacije. Njihov cilj je urediti in zaščititi preostalo populacijo teh ogroženih sesalcev. V Čilu je skupaj 9 najbolj ogroženih vrst sesalcev.

Čilevi najbolj ogroženi sesalciZnanstveno ime
Kratko-repa Chinchilla

Chinchilla brevicaudata
Long-repa Chinchilla

Chinchilla lanigera
Pacific Degu

Octodon pacificus
Darwinova lisica

Lycalopex fulvipes
Smoky Bat

Amorphochilus schnablii
Andska gorska mačka

Leopardus jacobita
Morska vidra

Lontra felina
Južna rečna vidra

Lontra provocax
Južni Andski jelenHippocamelus bisulcus

Priporočena

Kje se nahajajo gore Qin?
2019
Kaj je kontinent v Bangladešu?
2019
Katere države v srednji in severni Ameriki imajo največje število nacionalnih parkov?
2019