Capybara Facts: Živali Južne Amerike

Fizični opis

Capybara, katere znanstveno ime je Hydrochoerus hydrochaeris, je največji glodalec na svetu. Ima zelo kratko glavo, na kateri so njegove oči in ušesa, na vrhu telesa, podobnega sodu. Capybara je prekrita s krznom, ki divja od rdečkasto rjave do rumenkasto rjave barve. Njegovo telo je rahlo plazilo, rep je kratek in ovira. Njene zadnje noge so nekoliko daljše kot njene prednje noge. Odrasli tehtajo med 77 in 146 kilogramov, pri čemer znaša značilna dolžina telesa od 3, 48 do 4, 4 metra. Samice so običajno težje od samcev.

Diet

Capybaras so rastlinojedi pašniki. Trava, vodne rastline, lubje in sadje so najpomembnejši viri hrane. Njihova prehrana se rahlo spreminja v različnih letnih časih. V bolj suhih letnih časih morajo jesti veliko različnih vrst rastlin, saj je na voljo manj možnosti, medtem ko v bolj mokrih sezonah raje uživajo več trave. Nenavadno dejstvo v zvezi s tem je, da so capybaras avtokoprofagni, v smislu, da jedo svoje lastne iztrebke, da bi dobili bakterijsko črevesno floro, ki jim pomaga prebaviti celulozo v travi, ki jo jedo. Podobno kot pri kravah se nenehno vidijo na paši in žvečenju trav.

Habitat in območje

Capybaras običajno živijo v gosto gozdnatih območjih v bližini vodnih teles, vključno z ribniki, močvirji, močvirji, rekami in jezeri. Najdemo jih v savanah in rekah v tropskih gozdovih. Pogosto se znajdejo precej daleč od svojih domačih habitatov. Znani so, da se dobro prilagajajo ujetništvu in urbanizaciji, saj mnogi živijo udobno v živalskih vrtovih in parkih. Capybaras je mogoče najti v večini držav Južne Amerike, nekatere pa so bile najdene tudi daleč na severu kot na jugu ZDA. Čeprav se lovi za mesom in kožo, se capybaras ne šteje za ogroženo vrsto. ICUN jih uvršča med "najmanj zabeležene" na svoj rdeči seznam ogroženih vrst.

Vedenje

Capybaras so običajno družabne in zelo družbene, pogosto najdemo v velikih skupinah. Medtem ko je povprečna lestvica velikosti teh skupin običajno od 10 do 20, je lahko velika do 100 članov. Vsako skupino običajno sestavlja več samcev in samic ter njihovih številnih mladičev. Med člani vsake skupine so vzpostavljene socialne vezi, moški pa varujejo ženske in otroke. Capybaras so tudi teritorialne, označujejo svoje ozemlje in predmete s svojimi vonjavami in urinom. Prilagajajo se zemljišču in vodi enako dobro, saj sta hkrati zelo hitri in strokovno plavalci. Lahko spijo celo potopljene z eno samo nosnico iz vode, da bi vzeli zrak.

Razmnoževanje

Kadar ženske kapibarice proizvajajo reproduktivne hormone, se njihov vonj subtilno spremeni in ponavadi žvižgajo skozi nos, pri čemer moške obvestijo, da je čas za spolno preganjanje in aktivnost. Ženske imajo moč, da izberejo, s kom se bodo parile, vendar se samci, ko so seznanjeni, zelo varujejo za svoje samice, prevladujoči moški pa prevzamejo odgovornost, da preprečijo, da bi se drugi kopulirali s svojimi partnerji. Medtem ko se pare samo v vodi, se rodijo na kopnem po obdobju brejosti od 130 do 150 dni, pri čemer leglo običajno ima štiri dojenčke. Po rojstvu se matere in dojenčki pridružijo večjim skupinam mater v svojih skupnostih. Mladi Capybaras rastejo zelo hitro, čeprav bodo še naprej sesali do odstavitve po približno 16 tednih.

Priporočena

Kritično ogroženi sesalci Argentine
2019
Kaj je renij in kakšne so njegove uporabe?
2019
Kaj je kapital v arhitekturi?
2019