Calliope Hummingbird Facts: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Calliope kolibri je najmanjša ptica v Severni Ameriki. Kar zadeva velikost, se odrasli kaliopski kolibri merijo le med 2, 8 in 4 palca (7 in 10 centimetrov) v dolžino, ima razpon približno 4, 33 palca (11 centimetrov) čez krila in tehta manj kot desetino unča (med 2 in 3 grami). Ko gre za njihov videz, so te ptice sijoče zelene na kroni, s temnimi telesi in belimi podnožji. Imajo relativno kratek račun in rep. Odrasle samice in nezrele osebe imajo rožnato pranje nad bokom, temen rep z belimi konicami in temne barve na vratih. Po drugi strani pa imajo odrasli samci na grlu vinsko-rdeče barve, temen rep in zelene bokove.

Diet

V svoji prehrani so vsejedi kaliope ptičje žuželke in nektarivorji. Ptice so znane po plenu in se hranijo z žuželkami. Za to najprej žuželke razganjajo in nato povečajo z ostriža, da jih ujamejo v zraku. Manjše žuželke, ki jih jedo, vključujejo mravlje, hrošče, čebele, muhe in ose. Poleg tega so opazovanja obnašanja te ptice pokazala, da se tudi redno hranijo na sokih ali vrtinah dreves, ki jih ustvarjajo drugi sapunci. V osnovi lizajo nektar iz cvetja z uporabo svojih dolgih jezikov. Menijo, da redno obiskujejo rdeče cevasto oblikovane cvetove, čeprav se hranijo tudi z modrimi, rumenimi, belimi in vijoličastimi cvetovi.

Habitat in območje

Verjame se, da se gnezdni habitat kaliopega kolibra zelo razlikuje glede na nadmorsko višino, čeprav se na splošno zdi, da dajejo prednost odprtim grmičevim območjem. Normalno je, da gnezdenje poteka na višjih nadmorskih višinah, zlasti v gorah. Višina gnezda se običajno spreminja od 2 do 65 metrov nad tlemi. Ptice uporabljajo kot prostore za razmnoževanje odprte gorske gozdove, jelšne goščave, vrbe in gorske travnike. V zimskih mesecih se lahko pojavijo tudi v puščavah, delih v puščavi, v kraških in kraških območjih, v selih pa tudi v selih. Od znanega kalipepe ptice gnezdejo v zahodni Severni Ameriki od južne Britanske Kolumbije do jugozahodne Alberte, preko Washingtona, Nevade, Oregona in Kalifornije do severne Baje California in vzhodno do Wyominga, Utaha in Colorada. Med zimami so vidne tudi na severu do osrednje Mehike. Spomladi in poleti se premikajo predvsem prek Arizone in Nove Mehike ter severne Mehike.

Vedenje

Celotno vedenje kaliopega kolibra je podobno tistemu od drugih vrst kolibrijev. To so samotne ptice selivke, ki medsebojno komunicirajo samo s posamezniki iste vrste v času parjenja. Vendar pa običajno delijo svoj obseg z rufusnimi kolibriji. Calliope kolibri vsakoletno selijo na dolge razdalje iz njihovega poletnega razpona v zimsko območje in nazaj. Ker se ustavljajo zaradi polnjenja z nektarjem, obstaja velika verjetnost, da se lahko opazijo na različnih lokacijah vzdolž njihovih poti.

Razmnoževanje

V zvezi z razmnoževanjem je normalno, da odrasli moški pridejo na plodišče pred samicami sredi aprila in v začetku maja. Moški so precej živahni pri obrambi svojih gnezdiščnih območij, kjer se še vedno gojijo z veliko samicami, kar pomeni, da so poliginični. Samci gnezdijo samice v času gnezdenja, v katerem ženke odgovarjajo bodisi bežijo ali se skrivajo. Pri ulovu ženske odrasli moški kažejo teritorialne prikaze, kot so brenčanje, potapljanje, lebdenje in vokaliziranje. V času, ko se mladi izležejo iz jajc, samci osvobodijo vzrejo in ne sodelujejo pri vzgoji mladih. Po drugi strani pa samice v drevesu iglavcev pod previsno vejo zgradijo odprto gnezdo. Uporabljajo lahko tudi jelšo in jablano, odvisno od njihovih habitatov. Te konstrukcije so pomembne, saj lahko ženska več let uporablja isto gnezdo. Samica nato od konca maja do začetka julija položi dve jajci, ki ju nato inkubirata od 15 do 16 dni. Mladi običajno začnejo leteti 20 dni po izvalitvi.

Priporočena

Kakšna je valuta Češke republike?
2019
Največji mestni trgi v ZDA
2019
Kaj je prestolnica Kitajske?
2019