California Condor Facts: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Kalifornijski kondor je razvrščen kot New World Vulture in je z razponom kril v širini 8-10 metrov največja severnoameriška kopenska ptica. Perje odraslega kalifornijskega kondorja je popolnoma črno, z izjemo belega traku na spodnji strani vsakega krila. Mlade ptice pa so temneje rjave barve. Podobno kot druge vrste jastrebov, je glava kalifornijskega kondorja brez peres in je nevarna zaradi mogočne kljuke. Noge so ponavadi sivkaste barve in so, za razliko od drugih jastrebov, taloni relativno topi in zato primernejši za hojo kot lov.

Diet

Kot lovilec hrane je prehrana kalifornijskega kondorja "mrhovina", razpadajoče meso že mrtvih živali. Njegovi priljubljeni obroki prihajajo iz velikih kopenskih sesalcev, kot so koze, govedo, prašiči, konji in celo divje pume in medvedi. Ob tem se bodo občasno hranili s trupi manjših sesalcev, kot so zajci, lisice in kojoti. Poleg tega, če njihova lokacija to dopušča, se lahko na morju pojavijo tudi morski sesalci, kot so kiti in morski levi. Ker nimajo vonja, kalifornijski kondorji najdejo svojo hrano tako, da opazujejo nebo za druge čistilce, kot so orli in druge vrste jastrebov.

Habitat in območje

V preteklosti so Kalifornijski kondorji rasli po vsem ameriškem jugozahodu in na zahodni obali ZDA. Danes pa veljajo za kritično ogrožene, njihov obseg pa je bil zmanjšan na več majhnih žepov v Kaliforniji, Arizoni in Utahu. V teh regijah se kondorji nahajajo v skalnatih grmovjih in iglavcih. Njihova gnezda pa so običajno zgrajena na vrhu dreves ali na obrazih velikih klifov. Trenutno obstajajo dve svetišči, namenjeni obnovitvi kondorskega kondora. To so svetišče Sisquoc Condor v divjini San Rafael in svetišče Sespe Condor v Nacionalnem gozdu Los Padres, v okrožjih Kalifornije Santa Barbara in Ventura.

Vedenje

Kalifornijski kondorji večino svojega časa porabijo za letenje v iskanju hrane. Med letom je znano, da dosežejo skoraj 60 milj na uro in dosežejo vrtoglave višine več kot 15.000 čevljev. Ptice imajo zapleteno socialno strukturo, ki pogosto deluje v skupinah, pri čemer se vzpostavlja vrstni red in ukazna veriga preko govorice telesa in vrste sikanj in grunc. Ta vrsta klicanja je najbolj vidna, ko se hranijo, saj bodo prevladujoče ptice jedle pred podrejenimi. Zunaj ljudi imajo ptice zelo malo naravnih groženj. Kljub temu pa se je znano, da se borijo in jih ubijajo zlati orli v bližini spornega vira mrhovine.

Razmnoževanje

Kalifornijski kondorji običajno dosežejo spolno zrelost pri starosti šestih let. Na tej točki bodo začeli iskati partnerja. Da bi pritegnili partnerja, se bodo moški kondorji predstavili tako, da bodo obrnili rdeče glave in napihnili perje. Ko bo ta ženski prikazan, bo par postal partner za življenje. Par bo zgradil gnezdo na vrhu drevesa ali pečine, kjer bo ženska položila eno jajce vsako drugo leto, med januarjem in aprilom. 53-60 dni kasneje se bo jajce izlegal. Mlada ptica se bo pred dvema letoma družila s starši, preden se bo sama odpravila na pot. Na tej točki bodo starši običajno ustvarili novo gnezdo in dvignili drugo mlado ptico. To se lahko nadaljuje za večino življenjske dobe ptic, ki lahko traja do neverjetnih 60 let.

Priporočena

Kakšen tip vlade ima Barbados?
2019
Najbolj uspešne države na Red Bull Air Race
2019
Države z najvišjo stopnjo vegetarijanstva
2019