Cactus Bee Facts: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Čebele kaktusov (Diadasia Rinconis) so vrsta čebel, ki izvirajo iz kaktusnih regij jugozahodnih Združenih držav in severne Mehike. V smislu fizičnega videza so čebele podobne značilnim čebelam. Njihove glave so opremljene z antenami in sivo-črnimi spojinami. Njihova telesa so kompaktna, prekrita z dlačicami, ki olajšajo zbiranje cvetnega prahu. Njihov eksoskelet je progast z zlatimi in rjavimi odtenki barve. Nenazadnje so narejeni iz šestih nog in dvojnih prozornih kril. Za obrambo, tako kot večina čebel, so vsi opremljeni z žarom, ki vsebuje precejšen udarec, zaradi česar je žuželka, s katero je treba računati, celo proti živalim, ki so precej nad svojo težo.

Diet

Kot že ime pove, se kaktusi za zajtrk, kosilo in večerjo obrnejo na kaktuse. Z dlačicami, ki prekrivajo njihova telesa, zbirajo cvetni prah cvetov številnih vrst kaktusov, endemičnih za Severno Ameriko, kot so saguaro, cholla in številne sorte bodičaste hruške. Ta cvetni prah je robusten pri zadovoljevanju njihovih potreb po vzdrževanju, saj ima vse hranilne snovi, ki jih čebele potrebujejo. V cvetnem prahu je vse od sladkorja, ogljikovih hidratov in beljakovin za energijo, do encimov, vitaminov in mineralov, ki so potrebni za izvajanje njihovih telesnih funkcij. Čebele kaktusi hranijo svoje ličinke tako, da ta cvetni prah zapakirajo v svoje brloge. Zbiranje čebeljega cvetnega prahu je ključnega pomena tudi za proces opraševanja številnih vrst kaktusov, saj služijo kot pomembna transportna sredstva za razmnoževanje med sočnimi rastlinami.

Habitat in območje

Rečeno je, da so vrste čebel na vseh celinah, razen na Antarktiki. Kaktusove čebele pa najdemo le v jugozahodnih ZDA in delih Mehike. Še posebej jih je mogoče najti v državah, kot so Kalifornija, Nevada, Arizona, Nova Mehika in Colorado. Znotraj teh območij lahko opazimo, kako se iz kaktusovega cvetja do cvetja kaktusa, kjer je vreme toplo. Kljub temu ne smete pričakovati, da jih boste sledili nazaj do živahnega panja. Pravzaprav so kaktusove čebele samotne žuželke, ki živijo same v majhnih jajcih v tleh. Njihova osamljena narava pa jih pusti bolj ranljive za številne plenilce, predvsem vrste ptic, ki so skupne sušnim podnebjem.

Vedenje

Čebele kaktusov večino časa preživijo z rožem od cvetja do rože in zbirajo cvetni prah. Vendar ne bodite zaskrbljeni, če naletite na eno od teh žuželk, ki zadenejo cvetni prah. Čeprav njihovi piki spakirajo precejšnjo palico, vam kaktusne čebele verjetno ne bodo povzročile težav, če ne bodo padle. Namesto tega bi se raje vrnili k lastnim brlogam, ki jih je med spomladanskim caktusom mogoče najti v tisočih v strnjenih območjih terena velikosti več teniških igrišč. Zato se naslednjič, ko se spomladi znajdete v sušnih regijah jugozahodne ZDA in izkoristite priložnost, da si ogledate nekaj sebe, samo pazite, kam ste stopili.

Razmnoževanje

Kaktusi ne živijo dolgo. Že kmalu po izvalitvi moške in ženske čebele izhajajo iz svojih gnezd. Kmalu zatem bodo spolno zreli dovolj za parjenje, ko bo ženska izbrala lokacijo za novo gnezdo. Ta gnezda, ki jih v celoti zgradi samica, so sestavljena iz več predelkov: po enega za vsako jajce. Vsak je izdelan iz pastozne mešanice cvetnega prahu in nektarja. Ko so ta gnezda zgrajena in jajca položena, lahko samice začnejo izvajati dodatna gnezda, čeprav mnogi umrejo po končanju enega gnezda. Približno 14-16 dni kasneje se jajca izležejo, proces pa se ponovi.

Priporočena

Kakšen tip vlade ima Barbados?
2019
Najbolj uspešne države na Red Bull Air Race
2019
Države z najvišjo stopnjo vegetarijanstva
2019