Bradati cesar Tamarin Dejstva: Živali Južne Amerike

Fizični opis

Opica bradati cesar Tamarind je podvrsta cesarjeve tamarine. Zanimiv je zaradi smešnega pogleda, opuščenih belih brk. Ženske in mladostniki imajo tudi brke. Preostanek bradatega tamarinovega krzna je sive barve, pogosto obarvane z rjavimi ali rjavimi madeži. Je vsejed, s hrano pa sestavljajo tako rastline kot živali. Pri polni fizični zrelosti bodo te opice narasle do 10 cm in tehtale en funt, z dolgim ​​15-palčnim repom. Bradati tamarin ima kremplje na prstih prstov in nogah, razen velikega palca, ki ima namesto nohta. Trči na vseh štirih.

Diet

Prehrana bradatega tamarina je v veliki meri sestavljena iz rastlin, bogatih z ogljikovimi hidrati, z manjšimi živalmi in insekti v manjših razmerjih. Med rastlinami, ki jih hranijo, so priljubljene sadje, nektar in drevesni sok. Jedo žuželke, kot so kobilice, hrošči, polži, cvrčke, metulji, pajki in mravlje. Prav tako lahko plenijo ptičje gnezdo za jajca, ulovijo in jedo majhne plazilce, kot so kuščarji in drevesne žabe. V sušnih obdobjih jedo več nektarja kot v mokrih sezonah. V skladu s študijo Durrell Wildlife Conservation Study, 95 odstotkov bradate prehrane tamarin je sestavljen iz sadja v mokrih sezonah.

Habitat in območje

Bradati tamarin izvira iz Srednje in Južne Amerike v tropskih deževnih gozdovih, zlasti v regijah, kot so jugozahodni amazonski bazen v Braziliji, vzhodni Peru in severna Bolivija. Živijo v odprtih drevesnih habitatih. Glede na študijo Macalester Collegea, živijo v drevesih, ki so višje od 80 do 95 čevljev, kar je običajno v amazonski džungli. Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) je v svojem Redlistu iz leta 2015 poročala, da vrsta cesarjeve tamarine ni izpostavljena znatnemu tveganju izumrtja. Vendar IUCN ugotavlja, da lahko hitro krčenje gozdov, ki je v veliki meri posledica sečnje in gradnje infrastrukture, ogrozi vrsto v bližnji prihodnosti in grozijo, da jih bodo ujeli zaradi nezakonite trgovine z živalmi.

Vedenje

Bradati tamarin je najbolj aktiven podnevi in ​​je žival, ki se ves čas giblje. Njihove majhne velikosti so agilna bitja in jim omogočajo, da skočijo iz veje v vejo. Bradati tamarin je družaben in živi v skupinah od dveh do petnajstih opic. Vsako skupino vodi najstarejša ženska, sledijo ji zreli moški. Razigrani so in, ko se sproščajo, se bodo medsebojno obdelovali. Ko je nevarnost, bradati tamarin izpusti krike in vzklikne, da opozori druge v skupini. Je zelo teritorialna opica in bo z vso močjo branila svoje ozemlje pred drugimi tamarini ali drugimi manjšimi opicami.

Razmnoževanje

Spolna zrelost za bradati tamarin bo dosežena pri 16 do 20 mesecih, ko bodo začeli z vzrejo. Ko se ženska pripravi na parjenje, oddaja feromonske kemikalije, ki moške opozarjajo na njeno prisotnost in spolno pripravljenost. Kemikalije tudi zavirajo ovulacijo pri drugih ženskah v skupini. V dani skupini sta dva najstarejša moška in najstarejša ženska tista, ki se dejansko razmnožita in razmnožita. Njihova obdobja brejosti trajajo od 140 do 145 dni. Pri enem rojstvu bo ženska bradata tamarin običajno rodila dva do tri mlade. Vlogo skrbi za njih prevzame vsak bradati tamarin v skupini. Ta pristop, ki je potreben za vas, zajema vse vidike vzreje mladih bradatih tamarin, od delitve hrane do igranja in negovanja.

Priporočena

Kakšna je valuta Gane?
2019
Svetovni voditelji pri proizvodnji zelja
2019
Kje živijo Jaguari?
2019