Bearcat Dejstva - živali v Aziji

Fizični opis

Znana tudi kot "Binturong", je medvedka dejansko ne povezana z medvedi niti z mačkami, ampak je bolj član družine Viverridae, skupaj z drugimi cibetami in geneti. Dolžina telesne mase medvedka in teže do 20 kilogramov lahko doseže 38 centimetrov, njen rep pa skoraj podvoji celotno dolžino, saj so lahko do 35 cm (89 centimetrov). Njihovo krzno je dolgo in grobo in običajno črne barve, čeprav lahko občasno pride do sivih konic. Njihovi obrazi so svetlejše barve z dolgimi brki, ki štrlijo iz njih, in ob njihovih ušesih so dolgi grozdi krzna. Ena izmed najbolj nenavadnih stvari v zvezi z medvedjem je, da naj bi imele vonj po "kvašeni maščobi".

Diet

Kljub temu, da so v mesnatem vrstnem redu, so medvedke vsejedi in v bistvu jedo predvsem sadje, kot so fige. Ker so odlični plezalci z okretnimi okončinami, v drevesih ni skoraj ničesar, česar ne morejo doseči, in so sposobni odpreti sadje samo s prsti. Ko lovijo, pa plen v glavnem vključuje manjše živali, kot so žuželke, ptice, ribe in glodalci. Lovski slog medvedka spominja na mačko, ki z govedi zaleže plen. Ko se ta priložnost pokaže, medvedka ni izbirčna jed in bo prebrskala in jedla ostanke trupel. Prav tako se ne bojijo od jajc, lubja, poganjkov ali listov.

Habitat in območje

Medved je bil nekoč razširjen po vsej jugovzhodni Aziji, od Kitajske do Indije in vseh držav vmes, pa tudi od mnogih, ki so se raztezale od tam do Oceanije. Vendar pa je zaradi krčenja gozdov, degradacije habitatov, trgovine s hišnimi ljubljenčki, trgovine s krznom in mesom ter divjega lova, na rdečem seznamu IUCN uvrščena kot „ranljiva“ vrsta. Njihova populacija se še vedno zmanjšuje, saj gosto jungle, ki jih potrebujejo, rastejo vse redkeje vsako leto, in čeprav ni nobenih dokončnih ocen populacije za vrsto, so postale redke v vseh državah, v katerih so znane po navadi. so velike in razmeroma počasne, medvedka nima veliko naravnih plenilcev, razen tigrov, vrtin in kač. Zaradi tega so ljudje in njihove dejavnosti največje grožnje tej vrsti.

Vedenje

Na splošno samotna bitja, medvedka, niso znana kot teritorialna, vendar tudi niso socialna in se izogibajo stiku drug z drugim. Matere in njihove mlade se lahko vidijo skupaj v določenih obdobjih leta, vendar to ni običajno. Bearcats uporabljajo vonj (njihov značilni "vonj po pokovkah") in zvok, ki komunicirajo med seboj, in označujejo drevesa, medtem ko se vzpenjajo, da bodo obveščeni o tem, kje so in kje so. Veseli medvedi se bo hihotala, medtem ko bo vznemirjen. Uporabljajo svoje hrepenele repe, da jim pomagajo pri vzpenjanju, in ko se najprej vzpenjajo po drevesih, so sposobni zavrteti zadnje noge nazaj, da bi bolje razumeli drevo.

Razmnoževanje

Bearcats se pari skozi celo leto in nimajo vrhunca sezone, v kateri se gojijo. Ženske se ponavadi dvigajo dvakrat letno. Ko bodo "v vročini" (estrus), bodo naredili klic za parjenje in nahajali, da bodo pokazali, da so dovzetni. Njihovo obdobje brejosti traja približno 3 mesece, povprečno povprečno leglo medvedka pa bo imelo 2 mladiča, čeprav se lahko velikost legije giblje med 1 in 6. Moški bo občasno ostal z žensko, da bo skrbel za mlade, dokler ne bodo samostojni, medtem ko ženska vedno bo. Ženske medvedke postanejo spolno zrele pri 30 mesecih, medtem ko moški zrel malo hitreje in bodo pripravljeni za parjenje približno 28 mesecev.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019