Asian Elephant Facts: Živali iz Azije

Fizični opis

Največje zemeljske živali v Aziji in druga največja slonska vrsta na svetu, azijski slonovi ( Elephas maximus ) se razlikujejo od afriških kolegov po manjši velikosti in krajših ušesih. Njihove višine na ramenih se gibljejo od 2 do 3 metra, njihova teža pa znaša med 2, 25 in 5, 5 ton (2, 041 do 4, 990 kilogramov). Ti sloni so temno sive do rjave barve in imajo na ušesih, deblih in nekaterih drugih delih telesa rožnate lise. Najzanimivejši del fizičnih lastnosti teh slonov so njihove zelo funkcionalne in okretne debele, ki so dejansko podaljšek nosu in zgornje ustnice, ki se konča v nosnice na dnu trupa. Prtljažnik se lahko uporablja za različne namene, kot je dihanje, vonj, sesanje vode, ustvarjanje njihovih značilnih "zvokov" zvokov, kot tudi za grabež in pobiranje predmetov. Na koncih teh debel so prisotne strukture, podobne prstom, ki se uporabljajo predvsem za zadrževanje predmetov s trdnim oprijemom. Azijski slon ima eno takšno projekcijo prstov na koncu svojega debla, medtem ko imajo afriški slonovi debli par. Prtljažnik ima samo okoli 100.000 posameznih mišic, kar pomeni učinkovitost in delovno zmogljivost tega edinstvenega dodatka. Odvisno od podvrste moški sloni ponavadi imajo kljove, ki se uporabljajo za izkopavanje tal, debla dreves ali kot obrambno orožje. Nekatere populacije, kot so slapovi v Šrilanki, imajo samo 5% njihovih moških, ki so "tuskers", v primerjavi z 90% v bližnjih državah na jugu Indije. Takšni statistični podatki kažejo vzorec, ki naj bi ustrezal razširjenosti lova na njihovih območjih, pri čemer so bile kljove, ki so še posebej iskane v Šrilanki.

Diet

Azijske slone lahko razvrstimo kot "mega-rastlinojedce", saj so popolnoma odvisni od rastline in porabijo do 150 kilogramov vegetacije vsak dan. Poraba tako velikih količin hrane je ključnega pomena za preživetje teh slonov. Tehnike prehranjevanja teh pacidermov vključujejo tako pašo kot dejavnosti brskanja, njihova prehrana pa je sestavljena iz trave, kore, korenin, stebel in listov dreves ter rastlin, ki rastejo na zemljiščih, ki jih obdeluje človek, kot so banane in sladkorni trs. Pogosto je dejstvo, da na kmetiji slonov rejijo črede slonov, posledica resnih konfliktov med človekom in živalmi, ki se lahko celo končajo s smrtjo ali poškodbo bodisi vpletenih slonov ali ljudi. Slonovi prav tako redno zahtevajo velike količine vode, katerih prostornina se giblje med 21 in 53 litri vode (80-200 litrov) na dan.

Habitat in območje

Danes je bil azijski slon uvrščen med „ogrožene“ na rdečem seznamu ogroženih vrst IUCN. S približno 100.000 teh nežnih velikanov, ki so obstajali na začetku 20. stoletja, se je njihovo število v zadnjih nekaj desetletjih hitro zmanjšalo na manj kot 50% te številke. Danes so ti sloni, ki so živeli v večjem delu Azije, zasedli le 15% svojih prvotnih območij. Za države indijskega podceline, vključno z Indijo, Bangladešem, Nepalom, Butanom, Šrilanko in deli jugovzhodne Azije, kot so Malezija, Indonezija, Vietnam in Tajska, se šteje, da imajo majhne do velike azijske populacije slonov. Indija ima najbolj razširjen habitat za slone, medtem ko ima Šrilanka veliko manjše populacije, ki so zelo omejene na razdrobljene življenjske prostore. Sumatranski azijski sloni so izgubili tudi 70% svojih prvotnih habitatov. Tropski in subtropski gozdovi v teh državah so idealni habitati za te mega-rastlinojedce. Danes azijske slonske populacije ogrožajo izkoriščevalske človeške dejavnosti, kot so vzpostavitev razvojnih projektov v gozdnatih deželah, krčenje gozdov, širjenje človekovega bivanja v slonska območja, razdrobljenost habitatov in smrt slonov zaradi konfliktov med človekom in živalmi. Primeri krivolova azijskih slonov so nižji od primerov afriških slonov, vendar so nekateri sloni še vedno ubiti zaradi kljov, mesa in kože. Divji sloni so ujeti tudi za vzrejo v ujetništvu, da bi spodbudili turistično industrijo v državah, kot je Tajska, ki še dodatno izčrpava divje populacije te vrste.

Vedenje

Azijski sloni imajo kompleksno, hierarhično družbeno strukturo, ki živi v velikih skupinah, ki kažejo matriarhijo. Moški zapustijo svoje družine v starosti od 12 do 15 let, nato pa se utonijo na samotno ali drugačno obliko majhnih, začasnih skupin, ki jih sestavlja nekaj slonov. Takšne skupine vodijo najmočnejši moški spredaj in zadaj, preostali člani pa delujejo za stabilizacijo skupine. Hierarhične vloge teh članov se spreminjajo vsakič, ko vstopi nov moški ali ko zapusti skupino. Bik slon nima prednosti za eno samo družinsko enoto, temveč se sprehaja v iskanju partnerjev med različnimi družinskimi enotami. To povečuje njihove možnosti za parjenje in potencialno omogoča, da se slon v določenem letu poveže s približno 30 samicami. To vodi v proizvodnjo več potomcev v eni sami sezoni parjenja, kot če bi ostali v eni družinski enoti. Družinske enote sestavljajo 3 do 25 članov in ima stabilno jedro, ki ga vodi najstarejša in najbolj izkušena ženska, ki se imenuje matriarh. Spremljajo jo odrasle hčere in kolektivni potomci. Samice so odgovorne za vzgojo svojih potomcev in jih učijo socialnih, prehranjevalnih in obrambnih veščin. Možnosti za preživetje mladičev se povečajo, če je v skupini več odraslih samic. Družinske enote bi se lahko povezovale tudi s sorodnimi ali nepovezanimi skupinami slonov, ki se imenujejo "kin" ali "obvezne" skupine. Poročali so tudi, da sloni žalijo za svojimi mrtvimi sopotniki, ko se za trenutek ustavijo, ko naletijo na mrtvo telo pokojnega slona, ​​nežno božajo telo s svojimi debli in včasih celo nosijo kos kosti ali kosti z njimi kot spomin. njihovih mrtvih spremljevalcev.

Slonovi se radi tudi kopajo in valujejo v blatu. Telo bodo prekrili z blatom in prahom, nato pa se bodo zlekli proti trdim površinam, da bi se znebili patogenov, ki so se držali svojih teles. Sloni spijo približno štiri ure na dan in med globokim spanjem ležijo na svojih straneh in globoko dihajo, včasih celo hrčejo. Ti velikanski dlakavi (debelokrvni sesalci) so v naravi "krepuskularni" in so zato predvsem aktivni ob zori in mraku.

Razmnoževanje

Ritual slonskega parjenja je očarljiv spektakel. Ponavadi starejši moški, stari od 40 do 50 let, so najbolj priljubljeni samci za parjenje. Ženske so pripravljene začeti pariti v starosti približno 14 let. Fizična agresija je komajda prisotna, kadar moški tekmujejo med seboj za pozornost ženske. Menijo, da so mlajši zaradi spoštovanja in občudovanja starejših, bolj izkušenih moških. Udobnost je kratkotrajna in vključuje moškega, ki teče v zasledovanju razigrane ženske, sledi mu drgnjenje telesa in ovijanje trupa. Slonovi imajo izjemno dolgo obdobje gestacije 22 mesecev in to je eden od dejavnikov, ki povzročajo počasno rast populacije slonov. Otroški sloni so rojeni slepi in nemočni, za katere pa najprej skrbijo vse ostale samice v čredi. To je namenjeno temu, da mati dobi dovolj časa za krmo, tako da lahko proizvede dovolj mleka za hranjenje svojega novorojenega otroka.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019