American Mink Facts: Živali Severne Amerike

Fizični opis

Ameriška kunja je sesalec in član družine las, Mustelidae . Zaradi svojih vitkih teles, ki običajno merijo približno 2 metra dolgo, ta žival nekoliko spominja na njihove bližnje sorodnike, domačega dihurja. Druge fizične lastnosti kune so kratke noge, drobne oči in ušesa, pa tudi pletene noge. Minks ima debel rep, ki predstavlja približno tretjino celotne dolžine telesa živali. Živalsko krzno je mehko, vendar mastno, kar je bistveno za odbijanje vode. Ameriške kune imajo temno obarvano krzno v različnih odtenkih črne ali rjave barve, skupaj z belimi lisami pod brado in grlom. Minke so tradicionalno lovili za svoje dragoceno krzno, ki se uporablja za izdelavo oblačil.

Diet

Ameriška kunja je mesojed in kot taka vsebuje dieto majhnih kopenskih živali in rib. Tipičen obrok za te živali je običajno sestavine, kot so kače, zajci, žuželke, žabe ali miši. Minki so primerni lovci, ki ubijejo svoj plen tako, da zapravijo vratove žrtev ali regije grla. Čeprav so te agresivne živali lahko aktivne čez dan, so kunci večinoma nočne živali, ki raje lovijo pod pokrovom teme. Zaradi svojih močnih plavalnih veščin imajo kostnice možnost, da se potopijo 16 metrov pod površino, da ujamejo ribe. Zanimivo je, da so znani tudi po tem, da prihranijo dodatno hrano v predpomnilniku, da bi se pojedli kasneje, ko je hrana manj izdatna.

Habitat in območje

Ameriška kunja je rojena v Severni Ameriki in jo lahko najdete po vsej ZDA kot tudi v večjem delu Kanade. Edina območja, kjer na splošno ne uspevajo v ZDA, so na Havajih in Arizoni, pa tudi na delih Utaha, Teksasa, Kalifornije in Nove Mehike. Zaradi premestitve človeških bitij je ameriško kunjo zdaj mogoče najti kot uvedeno vrsto v delih Evrope in Azije. Ker so polvodne, ameriške kune uspevajo v mokriščih in blizu rek ali drugih vodnih virov. Te živali raje prebivajo v bližini vode, kjer gradijo svoje domove s kopanjem v drevesa ali ob rečnih bregovih. Čeprav ne želijo dolgo živeti na enem mestu, običajno stanujejo v zapuščenih kočah ali brstih drugih polvodnih živali, kot so piščanci in bobri.

Vedenje

Ameriška kunja razdeli svoj čas med bivanjem na kopnem in kopanjem v vodi. So osamljena bitja in se parijo samo v času parjenja. Minksi so zelo teritorialni in uporabljajo svoj močan vonj, da bi vložili svoje zahtevke. Samci in samice te vrste običajno zasedajo ločena območja, ki se lahko zelo razlikujejo po velikosti, nekateri pa se raztezajo tako, da pokrivajo območja, dolga več kilometrov. Podobno kot skunksi, se kunci zaščitijo s pršenjem sovražnikov, ko se soočijo. Ko se znajde v boju, ni sramežljivo braniti sebe ali svojega ozemlja. Bolj presenetljivo pa je, da je znano tudi, da lahko kunčica oddaja zvok, ki je podoben tistemu, ki ga ustvarjajo mačke z vsebino.

Razmnoževanje

Zaradi samotnega načina življenja se ameriški moški in ženske minke ukvarjajo samo s reproduktivnimi dejavnostmi v dobro opredeljeni sezoni parjenja, ki poteka od januarja do aprila vsako leto. Nosečnost običajno traja od 40 do 75 dni, ženske pa se rodijo v udobnih gnezdah, obloženih z mehkim krznom. Tipično leglo je sestavljeno iz treh do šestih potomcev, ki se imenujejo tudi "mladiči" in "kompleti". Samice te vrste so izključno odgovorne za nego dojenčkov, ki so odstavljeni pri starosti približno pet do osem tednov. Ameriške kune so običajno dosegle zrelost po približno desetih mesecih po rojstvu. Minks ima samo eno leglo na leto. V smislu življenjske dobe bo ameriška kunica v zaporu živela povprečno osem let.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019