Afriški elementi slonov: Afriške živali

Fizični opis

"Bush" ali "puščava", podvrsta afriškega slona, ​​je največji kopenski sesalec na svetu. Afriški slon, ki slovi po svojih oklahkah in dolgih deblih, lahko tehta do 5, 5 ton (5.000 kilogramov) in stoji do 4 metrov višine. Koža afriškega slona je običajno temnejše sive barve in je lahko debela do 2, 5 cm (6 centimetrov). Imajo velika ušesa, ki jih bodo zavihala, da se bodo ohladila, vendar je njihova najbolj edinstvena značilnost njihova debla, ki lahko tehtajo do 135 kg in dosegajo 1, 5 metra. Ta značilnost slona je zelo močna in lahko prenaša obremenitve do 600 kilogramov (270 kilogramov), vendar je tako spretna, da lahko pobere eno samo travo.

Diet

Zaradi velike velikosti in prehrane na rastlinski osnovi mora afriški slon jesti približno 5% svoje telesne teže na dan in popiti 30 do 50 litrov vode, ko je na voljo, čeprav lahko preživijo dolga obdobja suše. Kot rastlinojedi, in odvisno od okolice slona, ​​lahko jedo veliko različnih zelišč, korenin, lubja, sadja, trave in drevesnih listov. Tisti, ki prebivajo ob obali in v bližini močvirja, lahko kljub pogosto nizkim hranilnim vrednostim uživajo morske rastline. Slonovi ne morejo prebaviti več kot 40% kalorično slabe hrane, ki jo zaužijejo, zato lahko porabijo do 12 ur na dan.

Habitat in območje

Afriški sloni so razporejeni po vsej Afriki, vendar jih večina živi v podsaharskih regijah celine. Čeprav so bili leta 1996 navedeni kot "ogroženi", se zdaj štejejo za "ranljive" vrste v novejši rdeči listi ogroženih vrst Mednarodne zveze za ohranjanje narave (IUCN). Glavne nevarnosti za te slone so izguba habitata, urbanizacija in lovljenje. Trgovina s slonovino in mesom, čeprav je v številnih delih Afrike nezakonita, je še vedno problem, ki ogroža žival. Pred kratkim so politične in militantne ekstremistične skupine lovile afriške slone kot sredstvo za financiranje sebe in svojega delovanja. Zaradi omejitev habitatov in slabega zdravljenja te vrste so znani afriški sloni, da se vračajo s človeškimi naselji, škodijo lastnini in včasih celo končajo življenja ljudi.

Vedenje

Ženske afriške slone običajno potujejo v čredah, ki so večinoma sestavljene iz drugih žensk in jih vodi matriarch. Skupine slonov so zelo družbene in posamezniki znotraj njih tvorijo zelo tesne vezi med seboj. Čreda je močno zaščitena pred mladimi, vse ženske v skupini pa bodo pomagale obrniti vsakega od svojih kolektivnih potomcev, dokler ne dosežejo vsaj štiri leta. Ko v bližini zaznavajo plenilce, bo čreda okoli svojih mladičev oblikovala krog, da bi jih zaščitila pred zaznanimi grožnjami. Po drugi strani pa lahko moški sloni potujejo v skupinah, ki jih sestavljajo kolegi, medtem ko nekateri namesto tega potujejo sami. Nekaj, kar je vsem skupnim, so njihovi prikazi čustev, vključno s tistimi, ki jih povzroča žalost, ko pridejo čez kosti drugega slona.

Razmnoževanje

Afriški sloni niso monogamni in nimajo posebne sezone parjenja. Dejstvo je, da ženske lahko rodijo vse leto. V povprečju bodo rodile le enkrat na štiri do devet let, število rojenih telet pa je običajno eno, čeprav se včasih lahko pojavita dva skupaj. Ženska nosečnost traja 22 mesecev, teleta pa od 10 do 12 let popolnoma odrastejo v odrasle. Starejši biki so običajno največji in najbolj prevladujoči, zato se večinoma ukvarjajo s parjenjem, mlajši pa še vedno iščejo svojega partnerja. Bikovi se lahko pridružijo skupini nekaj tednov, preden se preselijo k novim partnerjem.

Priporočena

Koliko je star sončni sistem?
2019
Sandhill Crane Facts: Živali Severne Amerike
2019
Kaj je Kampong?
2019