Adelie Penguin Facts: Živali Antarktike

Fizični opis

Pingvin Adélie lahko najdete le ob obali Antarktike. So med različnimi morskimi pticami, ki jih najdemo predvsem v hladnem podnebju daleč na jugu, skupaj z južno polarnim skuo, snežnim norjem in cesarskim pingvinom. Penguin Adélie je običajno od 18 do 28 centimetrov dolg kot odrasli, zato se štejejo za srednje velike morske ptice. Kljub temu bi nekateri rekli, da imajo celo prekomerno težo in širok pogled na njih. Beli obročki, ki obkrožajo vsako od njihovih oči, skupaj s svojimi črno obrnjenimi rdečimi računi, spadajo med najbolj značilne značilnosti teh ptic.

Diet

Živeti na eni najhladnejših celin sveta, pingvin Adélie živi predvsem na malih živalih, ki se nahajajo v subantarktičnih okoljih, kot so ledeniški lignji, antarktični kril, antarktična srebrna ribica, morski kril in ledeni kril. Te morske ptice so plavalci, za katere je znano, da se potapljajo na globino 575 čevljev, ko iščejo hrano. V regijah, kjer je takšna hrana večja, ti pingvini raje lovijo v plitvejših vodah, ponavadi se ne spuščajo pod globino okoli 250 čevljev. Adéliejevi pingvini so se izkazali za učinkovite v poslu na svojih lovih in lahko potujejo do 185 milj v iskanju dobrega obroka.

Habitat in območje

Adhelijeve pingvine najdemo samo na obalah, kamnitih skalah in policah Antarktike, kjer so temperature zelo nizke. Trenutno je v vzrejnih kolonijah Adelijevih pingvinov prisotnih skoraj 4 milijone vzrejnih parov. Te morske ptice živijo v kolonijah, zlasti v času parjenja, kjer se zbira do 250.000 vzrejnih parov. Razlike v velikosti kolonij so predvsem posledica sezonskih sprememb v podnebju določenih regij na antarktičnem kontinentu. Podnebna nihanja ogrožajo obstoj pingvinov Adélie, skupaj z obsežnim uničenjem njihovih naravnih habitatov. Po poročilih je skoraj 65% njihovega prebivalstva izgubljeno zaradi dogodkov, povezanih z globalnim segrevanjem in uničenjem morij, kjer je mogoče najti večino njihovih virov hrane. S to zaskrbljujočo stopnjo upadanja je IUCN te morske ptice navedla kot vrsto, ki je „blizu ogrožena“, kljub milijonom, ki so še vedno prisotni na Antarktiki.

Vedenje

Veliko ljudi misli, da so Adéliejevi pingvini zabavna ljubeča bitja zaradi slik, ki jim pokažejo, kako se pomikajo po zasneženih gričih in se zabavajo. V resnici strokovnjaki pravijo, da se takšne dejavnosti za te morske ptice ne štejejo za dejavnosti "časa igranja". Gibajo, da bi prihranili energijo, in medtem, ko so zelo sposobni sprehajalci, se premikajo, da bi pokrili zelo velike razdalje v iskanju hrane za sebe, svoje prijatelje in mlade. Ker živijo v kolonijah, so Adéliejevi pingvini zelo družabna bitja, čeprav lahko kažejo agresivno vedenje v obliki dejavnosti, kot so na primer borbe, glave in alternativne strune. Ko so pod stresom, te ptice mahajo in mahajo s krili, peresa na hrbtih vratov pa bodo stala.

Razmnoževanje

Spolna zrelost za Adelijeve pingvine je dosežena pri treh letih, čeprav se mnogi ne začnejo pariti, dokler niso osem let. Moški so tisti, ki pripravljajo gnezda, potem pa se bodo zaplavali in čakali, da ženske priznajo svoje klice. Ko se to zgodi, se dve poklonita drug drugemu, nato pa moški premakne kamenčke okoli gnezda, da je bolj udoben za žensko. Adéliesi so slavni monogamni in mnogi ostajajo pri svojih istih partnerjih ne samo v eni sezoni parjenja, temveč tudi za preostanek svojega reproduktivnega življenja.

Priporočena

Kaj je California State Fish?
2019
Največje puščave v Avstraliji
2019
Katere države mejijo na Gvinejo?
2019